my medulla oblongata

Wednesday, December 15, 2010

Home » bila RESULT dah kuar. . . . .

bila RESULT dah kuar. . . . .

salam

Erm….kenapa aku rasa facebook ni dah x best ye? Kenapa ek? Maybe sebab aku x wat status yg mengong catchy kot. Tak pe, tak pe, aku memang x nk active fb pon. Kalau active buat sakit hati je… kalau dulu aku suka la comment gila2 kt post orang len.. tapi kalau sekarang nk buat mcm tu, ahhh..x de privacy dh.. sume telah diragut oleh Mark! Tidaaaak!

Tapi, bila difikirkan balik, ini la manusia…Tak pernah puas hati dengan apa yang kita ada.. padahal, kita dapat sesuatu tu, atas segala usaha kita sendiri…tetap jugak kita tak puas hati? Uhuk uhuk.. apa sebenarnye aku nk sampaikan ni? ok, back to the topic

BENCANA RESULT


Apa yang menyebabkan kita selalu tak puas hati dengan result kita? Bagi pendapat aku, inilah puncanya

1) Tak study

2) Tak buat betol2 time exam

Selain dari ni, aku rasa taka de ape yang patot kita tak puas hati. Mcm hari tu…result keluar 10hb. Tapi 9hb dah kecoh kt fb kate ade yang dah boleh tengok result. Sampai ada jugak yang sebok call aku kata yang result dh keluar. Aku dengan penuh keBENGANGan nye pon bangun dari tdo, teros capai laptop dengan berukband aku.try bukak student portal.. mak aih! Berukband aku yg speed lembap x pasal2 ke, ataupon student portal yang lembap? So, aku dengan muka sebal nye, PON bukak fb. Fuiyoooooo! Ramai plak yang nk berchatting kt fb dengan aku ni. sume dok tny pasal result. Peh~

Aku pon dengan penuh kemalasan Tanya kawan senior aku. Nak check kat mne. Pastu die kata check kt mini transcript. Sebab die dh checked. Aku pon bagi la tahu kwn2 aku, tr la check kt mini transcript.

Jap..jap.. Nampak tak kat situ??? Betapa dorang sangat bersungguh2 nak tahu.. dorang nak tahu sebab apa? Sebab dorang nak tahu apa pencapaian dorang lepas dah hbes struggle gla2 time exam tu. Nampak? Maknanya mereka dah pon BERUSAHA.


[jangan kacau aku!!!!!]


Again..10hb. aku diganggu dengan panggilan telefon oleh kawan aku..yang mengatakan bencana result dah pon keluar. Disebabkan aku yang sedang mati kutu seronok kat kampong, aku pon buat bodo je. Tak pe, tunggu je la the day aku blek PJ blek nanti, baru aku check result. Tapi kawan aku yang sorang ni dengan baik hatinya nak tolong check kan result aku. Oh… please! Sangat dipersilakan. Lepas dah dapat taw result… Alhamdulillah aku dpt @#$%&*!.. thx wana!

Lepas tu, ramai plak yang dok hantar sms kat aku. Tanya result aku. Aku pon bg taw la result aku..bila aku Tanya dorang… sms replied yang aku terima lebih kurang mcm ni

“ huhuhu. Aku dapat @#$%^&* je.”

“aku tak pandai mcm kau. Aku dpt !@#$%^&* je”

Kenapa mcm ni ye? Kenapa kne ada perkataan JE? Ada tu, yang sangat sedih. Kenapa? Kita patut bangga dengan usaha kita. Kita patot nye beri lagi kata2 semangat untuk usaha kita. Usaha ni pon mcm spirit jugak. Kita x boleh la condemn usaha kita. Cuba bayangkan usaha tu mcm diri kita


[urghhh!!! berat toi!]


Usaha=diri korang

Kalau korang dah buat gila2 baik nye untuk sesuatu, tbe2 orang tak hargai. Ape perasaan korang? Sedih kan? Sama jugak mcm usaha. Kita kena lah hargai usaha. Give some credit to our effort. Jgn nk dok asek condemn je. Bersyukur. That’s the word! “Bersyukur dengan apa yang kita dapat, dan berusaha untuk dapat lebih lagi.” Itu yang selalu mak n ayah aku ckp kt aku bila dpt bencana result spm dulu.

*tiba-tiba aku teringat kat sorang kawan aku ni..die suka tanya result orang…tak pon, dia akan dapat tahu result orang drpd sumber2 yang boleh dipercayai. Tapi bila aku Tanya result die…walaaweeeeh! Dia mendiam seribu bahasa.

0 orang doakan nohfee dapat Dean List. amiinnn:

Post a Comment