my medulla oblongata

Monday, December 27, 2010

Home » Mari belajar Matematik YEAR END SALE!

Mari belajar Matematik YEAR END SALE!

SALAM.
Penat betol kaki aku melangkah ke mid valley tadi..dengan pakai wedges yang baru beli semalam. Wah, semangat betol aku pakai kasut baru. Dengan confident nye aku pon melangkah ke mid valley. Fuiyooo! Kaki aku dah mula meragam. Bukan meragam nak shopping! Tapi meragam nak balik.. waaaaa. Kaki melecet. Al maklumlah, kasut baru en? orang dulu2 kata, kalau tak nak kaki melecet bila pakai kasut baru, kena gigit dulu kasut baru beli tu.. betol ke?? Oh… mungkin sebab aku tak gigit, sebab tu la kot kasut tu gigit aku dulu. Waduh, parah..parah..
Dengan kaki aku yang melecet ni, aku pon masuk la g jusco dengan abang n ayah aku. Mata aku rambang tengok spot baju2 yang perfect! Hehe. eh eh, aku bukan nak cerita pasal baju2 yang murah smpi 70% ni semua. Tapi aku nak ajar korang sume cara nak kire discount. For those yang tak tahu lagi cara nk mencongak dengan berkesan, sila la scroll ke bwh ye..tak perlu kalkulator 350 ke, 570 ke, 720 ke.. ape yang anda perlu, hanyalah otak. Ya! Otak sahaja! ;)
Ok katakana la.. harga barang tu RM90 dan discount pulak 30%. Cm ne agak2 nye nk kire without calculator? Ok macm ni.
Darabkan 3 dengan 9.
27 en? pastu tolakkan 90 dengan 27. Haaa, itu la harga selepas discount! RM63. Dapat tak? ok2, another example
Harga sebelum discount : RM 70
Less: 40%
Cara2 nya: 1) 7 x 4 =RM28

2) harga sebenar – RM28
RM70-RM28 = RM42

3) so,harga selepas discount adalah RM42.


another way

1) contoh harga = RM 70
2) discount= 30%
3) so, 100%-30%=70%
4) jadikan 70 dengan 70 akan dapat 490 kn? itu bermakna RM49 la jawannya.

contoh seterusnya,,,

contoh harga= RM60
discount=70%

so, the calculation like this 

100-70=30

so, 

30 x 60 =180.

so harganya RM 18 selepas dicount 70%

Senang kan? kan? kan? aku saja nak share..sebab aku baru taw cara mudah ni dari ayah aku. Thanks, abah!
So, kalau korang tak tahu sebelum ni, kan sama2 dh taw sekarang ni? Jom praktikkan, dan boleh la kite pergi shopping tanpa bwk kalkulator!

10 comments:

  1. niceeee...xla hrp otak jepun ja!

    ReplyDelete
  2. @syazlinasamsudin betol2.. guna otak sendiri pon ok gak. ;)

    ReplyDelete
  3. nice ferra...chaiyyok2

    ReplyDelete
  4. thanks. ade 1 lagi info..
    actually kalau nk wat another way pon leh je.
    cm ni..

    kalau ikot contoh number 2 tu..less 40% en? amik 100-40=60.
    so, amik 60%
    then, 6 x 7 = 42.
    senang gak cara ni.. both cn be used.. enjoy ur shopping moment! =)

    ReplyDelete
  5. wah..bgus la tips nih..slalu kalau nmpk less msti kuarkn enp0n sbb nk kire..haha..(besela lmh mate)..tenkiu2!..=)

    ReplyDelete
  6. @MJ
    hehe.. xpe2, nohfee pon sme je dulu.. baru hari tu dpt taw psl ni. =)

    ReplyDelete
  7. haha baru tau, padan la selalu mak kire diskaun laju je.

    ReplyDelete