my medulla oblongata

Monday, December 6, 2010

Home » menDERMA atau memBERI?

menDERMA atau memBERI?

7.45
lepas aku dh hbes tgk tv3 cerita yang agak sweet + siot pukol 6.30 and solat. aku bersiap2 pergi pasar malam area umah aku. sesak betol! dah lama aku x pergi pasar malam rupenye. aku pergi, pakai baju hitam. wah, kire mcm girl in black la.. peh~~ 'air kelapa' mengalir SANGAT laju. mcm air terjon dh aku rasa...betapa panas and crowded nye keadaan dekat pasar malam tu. SANGAT sesak menyebabkan aku rasa x selesa.



[source, google]

tgh aku dok jalan dalam KESESAKAN tu... nyaris2 aku nak tersepak + terlanggar orang kutip derma yang duduk tengah2 orang bersesak-sesak tu. agak-agaknye la kan, ape perasaan dorang kutip derma. eh, tak. ape perasaan dorang duduk kt tengah2 orang bersesak2 tu? menghalang perjalanan orang lain. ustaz aku kt uitm ni ade ckp,

" kalau kita, tolong alihkan sesuatu yang menghalang perjalanan orang lain, kita akan dapat pahala"

mcm mana plak dengan kes ni? agak2nye kalau aku alihkan pengutip derma tu, aku dapat pahala x?

tbe2, aku teringat plak waktu aku tengah ber'hang out dengan kawan2 aku kt mid valley. time kitorang tgh makan tu, boleh plak ade seorang ni datang and perkenalkan diri dia sebagai wakil kepada organisasi ape ntah. then, die kata dia nk mintak DERMA kat kitorang. so, kitorang dengan jantung terbuka nye, masing2 keluarkan duit RM1. so, ble dikumpul2 dpt la rm5. then, aku bagi dekat orang tu. then orang tu boleh plak kata kat aku

" we need rm10 for this donation"



[RM10]


VERSUS


[RM 1]


so, aku dengan rasa rela hati, penuh kasih sayang, menarik balik duit2 yang tadi niatnye nak DERMA kpd orang tu. muka orang tu AGAK TERKEDU. aku cakap

" anything else? ouh yup, actually we have some to DONATE, but since u WANT us to GIVE rm10 each, sorry..we don't like to GIVE our money to strangers. "

orang tu terdiam and pergi serta merta. at first, takot la jugak kalau2 depa bwk geng2 depa serbu aku dengan kwn2 aku. tapi alhamdulillah x de. ape cer la ni??? kata derma. dah ok la tu kitorang ade hati nak derma. rm1. duit jugak tu woi. paling hbes, aku boleh beli choki2 satu paket taw!



[nyum.nyum!]



berbalik pada pengutip2 derma kt pasar malam ni.ade yang aku tengok tu, perfect kot. siap boleh jalan lagi. ape kata guna kudrat yang ada tu p wat kerja lain. jual tisu ke..xpon, bagi perempuan, boleh la buat kuih muih jual ke. kenapa kne minta sedekah? banyak lagi cara lain yang boleh dilakukan selain mintak sedekah.

P/S : tbe2, teringat plak budak2 yang mintak sedekah kt jalan tar dengan chowkit.







4 comments:

  1. cayalah g sound itu org... aku pnah nmpk pemintak sedekah yg hamprak lg.. tngok sihat je... muke siap make up lg... bace al-quran.. tajwid tunggang langgang

    ReplyDelete
  2. @syazalina ridzuan peh~~ yg kes kau sumpa x leh terima. hahaha. terok betoi depa ni doe

    ReplyDelete
  3. owh....respect la pandai menegur,ada tu yang ambil kesempatan je...tapi cahaya ni mudah kesian...cam ne ek...

    ReplyDelete
  4. @Cahaya Kehidupan kalau mudah kesian kan, xpe lah, boleh je bagi, tapi terpulang pd peminta derma tu la die nk buat ape dgn duit tu. tu antara die dgn Allah =)

    ReplyDelete