my medulla oblongata

Friday, January 14, 2011

Home » Bahasa inggeris? Ade masalah?

Bahasa inggeris? Ade masalah?

SALAM,

Tadi, dok aku godek2 facebook aku, tiba2, aku Nampak ade status yang cakap perempuan tu bajet bagos sebab cakap bahasa inggeris. Adui~~ gedebuuuk! Terkena sebijik2 dekat aku.

Wahai anda semua, adakah salah kalau kita cakap bahasa inggeris?

Walaupon tu bukan bahasa ibunda kita, tapi…tapi.. bahasa tu AMAT penting, saya ulang sekali lagi, AMAT penting. Kenapa? Sebab bahasa tu je yang akan tolong kita kalau kita tersesat dekat US ke UK. Ke.. melainkan kalau korang pergi Ulu Selangor atau Ulu Kelang..ye, memang anda perlu cakap bahasa melayu.

“eiii, berlagak gila budak tu cakap bahasa inggeris”

Hello, hello, hello?

Please open up your mind OK? Takkan la setiap kali kita cakap bahasa inggeris tu, kita ni berlagak? Aku tak rasa pon.. cakap je la.. kalau salah takpe, kita akan belajar dari kesalahan. Daripada kita dok diam, buat peram ilmu bahasa inggeris yang kita belajar dekat matrix/university/sekolah kan? ilmu tanpa amal tiada guna.

Kalau la mentality rakyat Malaysia ni semua macam ni, jangan risau la, by the time 2020, people cannot speak English fluently. Atoiyaiii..

Sila take note: bukannye kalau kita cakap bahasa inggeris tu, maknenye kita ni tak reti nk cakap bahasa Malaysia. Boleh je. Cuma, PRACTICE MAKES PERFECT, kan? mana tahu kalau satu hari nanti kita dapat offer further studi ke luar Negara.. senang la kita kat sana nak faham bahasa omputih. Kan korang ni dak pandai. Ade yang dari MATRIKS, universities, mrsm, sbp, teknik, sekolah menengah. Semua pandai kan? =)


*thanks dude, bagi aku idea nak buat entri kali ni.

14 comments:

  1. ya setuju practice makes perfect

    ReplyDelete
  2. mwahahahha...
    itu la typical malay kalau kita cakap bahasa yg bukan bahasa ibunda kita....
    sebaliknya patut berbangga sbb bangsa kita boleh berbahasa dgn bahasa selain bahasa ibunda kite..kn3..?jgn la minda tertutup...penah kena ngn orang2 camtu...pffftt~~

    ReplyDelete
  3. @Wanie Affandi typical malay? yeahh. seriously true!

    ReplyDelete
  4. yes,agree with u... pratice make you more confident...and you have more advantage if you know more language.... so just ignore them as long u are happy..hahaha...

    ReplyDelete
  5. @RuSh D really good explanation. english is fun, too. use it, or waste it. =)

    ReplyDelete
  6. woiiiiii...poyo gileeee cakap omputihh..Hahahaha tapi kannn, betullah kene praktis. Hehe Aku kat sini punnn, asyik dok tercakap bahase melayu ngan orang putih. Tadi punn ade omputih tanye direction, aku boleh cakap 'sane tu kott'..haha

    ReplyDelete
  7. @Hasan Suyat kau student oversea ek? *wow wow*
    xpe weh, practice makes perfect en? =)

    ReplyDelete
  8. cakap omputih pon boley jadi berlagak ke ? ishish , ape daa deiii =='

    ReplyDelete
  9. @eka
    taw xpe.. pelik pelik je kan.. huhu

    ReplyDelete
  10. jeles tgk org cakap inggeris fluent sgt.. :(

    ReplyDelete
  11. Bukan semua omputih boleh cakap Inggeris. Kawan saya yg pernah mengembara dari London, Paris, Rome negara-negara Eropah Timur,Germany dan Scandinavia membuat kesimpulan majoriti omputih tak pandai cakap Inggeris. Kerana sakit hati dia lebih suka berkomunikasi dgn omputih dlm Bahasa Melayu kerana katanya buat apa bercakap Inggeris jika omputih pun tak faham?

    ReplyDelete
  12. @JR Shoppe mungkin. tapi, bahasa inggeris tetap penting,. kalau kita tak tak reti nk ckp bahasa inggeris, kita x mungkin dpt berkomunikasi dengan dunia, as world are using english as their languange. except in japan, mexico. tak silap aku la...

    ReplyDelete