my medulla oblongata

Tuesday, January 18, 2011

Home » Inilah FACEBOOK..

Inilah FACEBOOK..

SALAM..

Hiyoo, hai, hello.. aku baru je balik dari lab geologi.. alaahaaai! Lab yang kadang2 tak macam lab. Dari minggu lepas aku asek dok kaji batu je kerja.. kalau minggu lepas, batu die agak kecik sikit, minggu ni..mak aih!!! Besau betol! Ade granite…bla bla bla. Dah la kena pakai seluar + baju ke kelas. Tak boleh pakai baju kurung.Nak drop subject ni boleh?

Sempat la jugak time orang tengah buat experiment, aku dok buat kerja aku sendiri. Mentang2 la handphone baru en.. so, aku pon discover la segala jenis wireless yang ade dalam lab tu. At last…

“CONNECTION SUCCESS!”

Nikmat gila tengok ayat tu terpampang keluar dari phone aku. teros aku bukak facebook. Ye ye, facebook mobile je. Betapa kuat nye, tarikan FACEBOOK ni sampai tiap2 kali online je.. mesti facebook jugak yang akan aku bukak. Walaweeehhh. So, bila dah bukak facebook dan agak lama jugak berkecimpung dalam duni per’facebook’an ni, banyak gak benda yang aku perhatikan. Antaranya:



1) LIKE.

Ini bukan favourite aku dulu. Aku sendiri tak tahu apa fungsi like itu sendiri. Sehingga la at one part, aku Nampak lecturer aku online kat depan, die dok LIKE2 message orang. Wah, macam best je.. nikmat pulak aku tengok. So, aku pon ketagih untuk menge’like2 ni. tapi, yang menjadi persoalannya…ade yang dah like.. esok nye pulak aku tengok orang tu dah UNLIKE. La.. laptop aku yang rosak ke ataupon mata aku yang bermasalah? Ermm. Sama je la macam followers blog kan? ade yang kadang2 tu UNfollow kite. Aduh~~

2) Smiley face [ =), ;), =(, =.=” ]

Aku tengok sekarang ni .. macam dah jadi trend. Setiap kali di penghujung ayat je, mesti ade SMILEY emoticon. Aku pon tergolong jugak dalam golongan ni. nak terangkan, sebenarnye, aku letak emoticon di pengakhiran ayat aku, adalah supaya orang lain dapat faham perasaan aku time menaip ayat2 tu. Contohnya

What’s on your mind : =)

Itu maknanya HAPPY. Tak salah kan kita guna emoticon. Sebab aku ade baca beberapa blog yang pemiliknya tulis, “apa motif buat emoticon kat penghujung ayat”. So, ini jawapannye. =)

3) Poke.

Budaya poke menge’poke ni aku pelik sikit., apa fungsinya poke ni weh? Nak aku poke kau? Aduh~~ tak faham tak faham.. ade jugak yang dok menge’poke aku kat facebook.

4) Message berantai.

Aku ingatkan dekat email/handphone je ade message berantai., tak sangka dekat facebook pon ade. Penuh inbox aku sampai berpuluh2, disebabkan message2 berantai ni. terutamanya kalau kita join any SOCIETY/CLUB. Mesti ade je message… adeh~~

5) Penyokong/antifan.

Todiaaaa eh. Bila demam bola sepak melanda, banyak betol fanpage khairul fahmi. Bukan khairul fahmi je, malah girlpren die pon ade jugak. Alhamdulillah ramai penyokong. Tapi bila ana raffali menang AJL hari tu.. ade jugak “penyokong” yang buat page fan untuk ana. Bertuah ana. Tak lupa jugak, fanpage yang tak suka DDR. Siap ade fake account lagi! Wow!

[siapa yang benci aku tu?!]


Aku ingat lagi, waktu aku mula2 buat facebook dulu. Time tu umur aku 15 tahun. Form 3. Time tu, myspace la raja segala social network. Aku bukak facebook semata2 nak main game Guess The Sketch Challenge je. Tapi sekarang…. Wow!

6 comments:

  1. ak pn mnyempatkan dri mngomen fb kau..huhu
    kay ah...nk g klas da...
    chowz....zzzz

    ReplyDelete
  2. mj antra org yg ske buat smiley face tuh..haha.. simbol yg nih =p besenye kalau nk ejek someone la..mcm maen2kn die..slalu buat dkt kwn2 je..haa, mj buat poke tu..haha..kt bff je la..takde keje nk poke2 org laen..

    ReplyDelete
  3. penyokong ngan anti fan ler paling pening tgk...fanatik btol..hahaha

    ReplyDelete
  4. @MJ sama la kita mj. tapi ape motif poke ni sebenarnye?

    ReplyDelete
  5. @RuSh D SANGAT fanatik. bila ada pape yang tak puas hati, dok pakat2 buak group. aduh~~

    ReplyDelete