my medulla oblongata

Tuesday, January 11, 2011

Home » Nervous? Ini tips nye!

Nervous? Ini tips nye!

SALAM,

Wah, rajin betol nohfee ni mengeUPDATE entri dia! Tak ade kelas ke die? ok, aku ade kelas.. kelas yang kadang2 buat aku rasa annoying+mengantok+lapar. Ape dia? YE, AKU LAPAR. Sebab apa? Kelas memang aku rasa takat beku. Kalau ade heater, nak je aku masuk dalam heater tu, ok2, aku hiperbola. Dalam sesi minggu pengenalan minggu lepas, aku dapat detect beberapa PERASAAN yang commonly orang akan rasa. Nak tahu? Jom baca..

Situasi

Lecturer: ok, for today, I would like u to introduce yourselves.

Student: alaaaa..

Ini situasi yang aku lihat + alami. Orang kata aku full of confidence. Disebabkan oleh itu, aku teringin nak share ape yang korang perlu buat kalau berhadapan dengan situasi yang memerlukan korang bercakap di hadapan umum.

[speech??? i'm off!]


1) buat muka confident.

Aku tahu, memang kita tak de confident dalam diri kita. Tapi kita kenalah tipu keadaan sekeliling. Kalau kita rasa kita TAKOT+GABRA+SHAKING, cuba tarik nafas dalam2. Selawat 3 kali.

2) jangan biar orang lain tahu yang kita sebenarnye nervous

Jangan sesekali biar orang lain tahu taw! Kalau orang lain tahu, kira kantoi la. Sebab kalau kita dah buat muka confident, orang akan ingat “oh, die mesti pandai bercakap kat depan, mesti ok”. Ingat FIRST IMPRESSION tu penting. Mainan minda.

3) cakap sorang2 dalam hati/monologue

Korang try practice dekat tempat duduk korang tu , macam mana nak bercakap kat depan nanti. Kalau boleh, buat je mimic muka ke, gaya percakapan sekali. Kalau orang lain pandang len macam, wth?? Biar je….


4) make sure tahu isi2 yang nak dicakapkan.

Kena tahu la apa yang nak disampaikan. Jangan pulak pergi kat depan nganga je.. tulis dekat satu kertas isi2 penting yang korang nak sampaikan. Make sure ingat dengan HATI. Bukan MINDA.

5) melangkah kedepan khalayak umum dengan PENUH confident.

Jalan gaya macam bangga. JANGAN pandang bawah, please…pandang orang2 kat depan tu..

*bawak pen.

Ini bagi kes orang yang shaking. Kadang2 kita shaking kan? pegang sesuatu. Dan jangan statik kan. gerak2 kan pen korang tu.. untuk menunjukkan yang idea korang mencurah2(walhal, tak pon).

Satu lagi, time nk bagi ucapan/pengenalan diri/presentation, kuatkan suara. Makin kuat suara anda, makin banyak confident yang datang. Kalau macam aku ni, kalau aku nervous tahap gila babi, aku akan anggap audience aku BOGEL. Ye, bogel. Sebab ape? Sebab bila dorang bogel, dorang yang sepatutnye malu, bukannye aku! Korang pon boleh try jugak.


Hopefully, lepas ni, bila ade presentation ke ape ke, tak payah la malu2..

kita jangan jadi BADUT duduk kat depan audience. Tapi kita kena jadi PEMIMPIN bila berhadapan dengan audience.

Selamat mencuba! =)

8 comments:

  1. qis kalo nervous suke gengam jari kuat2
    pas tu gelak

    mst mcm gila kan hehe

    ReplyDelete
  2. @aqish basir uihhhh. gelak? hehe, betol2. lupa nk tmbh. =)

    ReplyDelete
  3. Satu lagi tips: selangi percakapan dengan beberapa joke utk menghilangkan keboringan audience dan meningkatkan keyakinan kita...

    ReplyDelete
  4. yeah! selalu berlagak yakin buat presentation..dpn classmates jelah..dpn audience yg rmai tak pernah lagi..hehe..
    btw, nohfee ditag! jom join..hehe..

    ReplyDelete
  5. @MJ wow.. lps ni boleh praktikkan kt audience plak. hjehehhehe

    ReplyDelete