my medulla oblongata

Saturday, February 19, 2011

Home » Aku dah kurus!!

Aku dah kurus!!

SALAM.,

Hai…. Ehem ehem..hari ni, nohfee nak mula bercerita. Sila buntangkan biji mata anda untuk baca entri aku kali ni ye. =)

6.30 pagi.
Phewww~ bunyi alarm phone ni lagi! Campak jugak kang! Eh jap2, tengok dulu ade mesej ke tak kat phone. Oh ade. Reply dulu.

7.30 pagi,
Eh, mana dorang ni semua. Ni la janji melayu. Kata 7.30. la ni dah pukoi 8 pon x bertolak2 lagi. Memang cakap supa bikin betui.

9 pagi
Akhirnya, aku sampai gak dekaaaat

TAMAN NEGARA PULAU PINANG!!

Ok, cerita nya bermula macam ni. kelas budak2 kejuruteraan awam part 2 ni kena pergi site visit. N decide nak pergi mana. Means, kitorang kena la prepare kan kertas kerja suma bagai. Disebabkan kitorang terlebih due date, kertas kerja kitorang pon ditendang, disepak, ditampar bulat2. Alangkah sedihnye hati kitorang yang dah plan terbaeeek punya nak p Lenggong , Perak. Harapan je la…

Lepas tu, kitorang dapat tahu yang kitorang kena pergi Taman Negara Pulau Pinang. Waduh… pulau pinang jugak ke? Tak de tempat lain ke? Adeh laa…. Nak buat mcm mana? Padan muka kitorang la jugak.
So, dengan bangganya aku nak announce yang kitorang sangat2 la tak menyesal dapat pergi pulau pinang ni ha….. nak tahu sebab ape? (panjang pulak introduction aku kali ni)

Aku gembira bukan sebab dapat tengok pelancong2 asing, Malaysia berbikini dekat tepi pantai, ataupon nampak lelaki lelaki tough lalu sebelah aku, mahupon satu group dengan peja, arif hakim, fizie dengan tika. Tapi…aku gembira sebab aku dapat imbau balik kenangan aku time aku hiking GUNUNG JERAI satu masa dahulu..

apa yang aku cuba nak ceritakan adalah, aku dengan kawan2 aku semua kena mendaki la taman Negara penang tu. Mak aiiihhh! Tinggi pulak aku rasa. Meraung lemak aku mintak disejukkan semula. Kesian lemak, terbakar jugak kau. Turun 20kg!

Permulaan perjalanan naik canopy walk. Ade la kawan aku sorang ni..die tak habis2 cakap “eh nanti ni jangan lupa masuk kat blog eh?” aduh…die perli aku ke ape? Tak dapat nak hidu bau perli disitu. Eh, hai ARIF HAKIM! Time nak naik canopy walk tu.. Walaweeehhh. Ade jugak la yang macam jakon gila tak reti nak naik elok2 canopy walk. Dok goyang sana dok goyang sini.. apa kau ingat tali ni cukop nak tampong berat badan aku? aku goyang kepala kau baru tahu!

jangan menari, jangan cak lempong, jangan poco-poco, jangan breakdance.
Lepas tu, aku teruskan lagi perjalanan pendakian aku. oh sorry la kawan2 aku semua..aku memang la jenis yang akan automatic diamkan mulut aku once aku jejak hutan. Bukannye ape. Aku nak bagi focus yang cukup pada setiap langkah aku. al maklumlah..orang kata hutan ni banyak benda2 keras. Ade jugak la aku jumpe beribu2 benda keras kat hutan tu.. batu oh batu..keras doe!

Bila time part nak naik, memang aku lemah. Dari gunung jerai dulu lagi…aku memang benci naik. Aku suka part turun je.. mula2 aku Nampak ade signboard kata ktorang akan sampai pantai tu dalam masa 5 minit lagi. Sekali tu..aku rasa bukan 5 minit. 15 minit lepas tu baru kitorang sampai. Aku rasa la kan, jam orang yang buat signboard tu rosak kot time nk estimate masa. Kesian betol. Sebenarnye aku nak cepat2 sampai sebab aku dah tak tahan….. Gile ape aku p minum air botol sampai 2 time mendaki. Memang bagos betol time perot aku memproses air tu…time mendaki. Nice one!

akhirnyaaaa sampai jugak!

Sampai2 je, kitorang berkelah dulu tepi pantai. As usual..perempuan…..bergambar itu satu kemestian. Wahh, best nye kalau Mr A pon ade gak! *pang pang* tiba2 ade la dak laki kelas aku cakap
“eh korang perempuan ni memang bawak banyak makanan ek?”
Ye la..mana taknye…satu beg penuh dengan makanan. Maaakkk aihh! Ni nak camping ke hiking? Tapi takpe, makanan2 tu semua dah selamat bertukar menjadi lemak dalam perot aku. next, kitorang naik boat. Walaweeeh! 1st time aku naik bot weeh! Jakon betoi aku. setiap sudut, penjuru aku tangkap gambar, walaupon aku tahu handphone aku takde la sebagus DSLR kawan2 aku. tapi aku tak kecik diri. aku tetap bangga menggunakan handphone NOKIA C3 walaupon hanya 2mp, 2 gig je. Aku tak kesah. Yang penting gambar aku dengan kawan2 aku terpampang dekat NEW ALBUM kat facebook esok lusa aku upload. ;)
Dalam boat aku ni, ade sorang perempuan dari Negara Filipina. Wah..die speaking la! Time ni la aku nak cuba try test power English aku. aku sudah mempraktikkan English dalam kehidupan seharian aku. anda pula bagaimana? He he he.

ni namanya batu buaya.sebab bentuknya macam buaya. 
Lepas dah makan, tangkap gambar dan macam2 lagi…kitorang pon singgah masjid terapung. Ohh..aku ingatkan masjid terapung ade dekat Selangor je, upenye penang pon ade jugee. Terbaeeek. Yang paling aku kagum dengan penang belah island ni kan…kebanyakan rumah adalah dalam bentuk apartment, kondo, atau pon pangsapuri. Ye la..kan tak cukup tanah,. Takkan nak buat rumah dalam laut tu pulak kan? rumah ikan boleh la. Walaupon rumah dorang rumah tinggi2, tapi serius aku suka reka bentuk rumah2 kat situ. Lawa siottt! Aku jadi jakon lagi buat kali ke berapa entah.

Akhirnya masing2 tidur bersepah. Kesian anak-anak ibu letih mendaki.


Disebabkan aku punyalah excited nak update blog ni, balik2 je bilik..aku teros bukak laptop. Transfer dulu gambar2 ke laptop. Dan update! Ok, sekarang aku nak tidur dulu. Thank you for reading.




 gambar2 yang sempat aku snap tadi.


masjid terapung 


i have no idea  




lawa kan?



inilah bangunan tinggi dekat penang tu ha



*aku suggest kan korang sume kalau nak pergi bercuti ke hapa ke, pergola ke TAMAN NEGARA PULAU PINANG. Terbaeeekkk!

9 comments:

  1. yeah!!nmpaknyer plan aq ujung sem ni mcm akan jd lbih mnarik...XD best3!! tp apsal xley breakdance??HAHA

    ReplyDelete
  2. @HEAL.me hahah. nak breakdance jugak ke? tak boleh. nanti tali runtuh. wahahha

    ReplyDelete
  3. wahhh,best la..ble ntah dpt cuti2 malaysia..haha..

    ReplyDelete
  4. @MJ
    mj, ni bukan cuti2 malaysia la. haha. ni kitorang p sebab ade assignment nk kne siapkan. hahahaa

    ReplyDelete
  5. bangang ny wifi kt mtrik nih!! brw, len akli g srwak lak eh... gunug sntubong trbaeekkk... *wink*

    ReplyDelete
  6. @fatin farzana hamid knpe dgn wifi kau? haha,. bnde free memang mcm tu. =p
    tgu duit aku kumpul byk2, baru aku p swak naaa =)

    ReplyDelete
  7. ntah.. konon nk bg wifi kt ktorg.... but then,, bleh bkak bnde2 "ilmiah" je la konon ny.. no social networking, no songs downloading etc... nsib bek dy bg bkak blog... klu x, xtau nk xpress diri kt mne...haha

    ReplyDelete