my medulla oblongata

Saturday, February 12, 2011

Home » Setiap HARI PERTAMA dalam hidup aku.

Setiap HARI PERTAMA dalam hidup aku.

SALAM,
Hai to all bloggers! hari ni je…aku bangun pukol 4 pagi. Jap..jap…first check phone dulu..ade mesej ke tak. oh ade! Reply dulu. Lepas reply.. uhuk uhuk… aku pon pergi la cari makanan. Boleh pulak pagi pagi buta aku dok p cari makanan..? ye ye, ini la tangga berterusan untuk aku mengumpul seberapa banyak kilo lemak yang boleh dikumpul. Dok cari punya cari.. ala… tinggal nestum dengan biskut oat je? Ok, biskut oat..hari ni giliran kau pulak masuk perot aku.




Tengah dok kunyah2 biskut tu, tiba-tiba aku teringat masa first time aku nak masuk tadika dulu…
Tadika aku dulu.. uniform die smart! Baju skirt kaler oren dengan tie kaler merah. Suka betol aku dengan skirt2 ni DULU. Paling best nye, orang lain pakai kasut kaler putih pergi tadika..aku pakai kasut kaler merah..siap ade tumit seciput lagi! Bila jalan je.. bunyi tumit tu..walaweeh..nikmat betol! Sedap betol bunyi kasut aku bila aku jalan. Tak macam kasut kawan2 aku.. kalau balik dari toilet je, mesti keluar bunyi ala2 bunyi selipar jepun baru masuk toilet.. prraap prruuppp prraaap prrruuup. Haha.



Bila masuk  darjah 1 pulak, first day hari jumaat time aku darjah 1… aku rasa len macam je aku tengok kawan2 aku ramai yang pakai tudung. Aku time darjah 1 , aku tak pakai tudung., aku pakai baju kurung je. Lepas tu, next Friday aku siap2 bawak tudung dengan spek belang2 mak aku punya. Sampai je kelas, aku teros pakai tudung dengan pakai spek belang2 tu. Memang purely macam MAK INCHIK.peh~~


Masuk form 1, first day aku jejak kan kaki dekat sekolah aku..SMK SRI PERMATA. Aku cari dulu sorang dak laki ni. nak tahu siapa? Kenal KAER AF2 tak?? ha.. adik die dulu satu skola dengan aku. aku cari dulu..mana la adik kaer ni.. *padahal aku tak pernah Nampak muka die pon. Sementara mencari adik kaer tu, aku pon carila jugak kelas aku. aku tanya sorang pengawas ni
“kelas 1 Cekal dekat mana?”
Lepas tu pengawas bertugas tu pon bawak aku pergi kelas aku. bila dah masuk kelas, kawan baru aku ni tanya, “ eh, kau kenal ke khairil(adik kaer) tu?” aku geleng je kepala aku. pastu aku tanya.. kenapa? Then, kawan aku tu cakap..”takde la, die yang tunjukkan kau kelas ni kan?”glup~~





Masuk form 4, aku pindah sekolah ke Teknik ERT Setapak, KL. First day, je..ade yang dah buat spoiled! Aku senyum dekat sorang budak ni. die tarik muka masam memanjang, oh..tak cukup kasih sayang la tu. Tak pe tak pe.. Aku pon dok sumpah seranah la die dalam hati. Dah 4 bulan aku dok kat teknik tu, aku dipindah kan keluar ke satu lagi tempat lain. oh lupa nak cakap, budak yang tarik muka masam tu la kawan aku yang paling menangis style terok punya bila dengar aku nak pindah sekolah., she’s my best friend! =)


Masuk la aku ke MRSM Merbok. Cerok mana tah aku pon tak tahu. Melaka kot..? lepas dah dok buat google map, baru la aku taw yang Merbok tu kat ceruk Kedah sana tu ha..dok syok naik kereta sambil bersembang2 dengan mak pak aku, rupa2 nya kitorang dah terlepas simpang nak ke tol sungai petani. Kitorang sampai depan pintu MRSM Pendang! Memang kena penendang je la kalau masuk sini. So, terpaksa la berpatah balik ke Merbok. Sampai2 je depan pintu masuk mrsm merbok.. peh~~ni nak sambut aku datang ke, memang ade kenduri bagai..? siap ade yang pakai baju polis lagi. Gerun aku tengok. Lepas tu,. Dorang yang pakai baju2 polis ni suruh la bapak aku parking kereta dekat padang. Aku pon bawak la keluar aku punya segala macam barang2 untuk mendaftar. Maaakk aaiiiihhh jauh bebenor dewan ni. bila dah sampai dewan nak p mendaftar. Aku heran jap.. eh, aku masuk sekolah convent ke, mrsm ke st georges ni?? ah, tak pe.tak heran la. Abang senior tu tanya aku, bawak gambar tak? lepas tu, aku cari punya cari… walaweeehh. Gambar ade dalam keretaa……KOT..? so, aku pon cakap la dengan die soh tunggu kejap. Aku berlari2 la pergi padang2 yang jauh nak mampos tu. Dah check2 punya check, haiyaaaa.. gambar tarak woo. Wa tinggal dikat rumah.. peh~~ air kelapa dah mengalir laju je kat badan aku ni ha.. takpe2 aku gagahkan jugak kaki aku pergi ke dewan. Sampai2 je dewan.. abang senior tu tanya “mana gambar?ade?”. aku senyum  kambing, sambil geleng. Peluh menitik2. Terima kasih zafirah tajudin, lemak aku kurus sebab kelalaian kau.




Alhamdulillah…masuk uitm penang, hari pertama aku ok ok je.. eh tak la!!! Sama jugak! ade jugak yang tak kena. Ade dekat entri INI. mesti ramai yang ade jugak pengalaman pertama setiap kali pergi tempat baru kan? tapi serius.. pengalaman2 pertama aku, tak pernah yang smooth n silky. asek dapat yang terok2 je., tapi, bila fikir2 balik, pengalaman ni la yang paling best!

6 comments:

  1. yg form 1 tu lawak je..haha..boleh pulak dok cari2, pdhal ade je sblh..

    ReplyDelete
  2. Betol betol betol...
    Ini la yang akan kita kenang and senyum nanti kan

    ReplyDelete
  3. @MJ
    taw xpe.. rupenye adik kaer tu yang tunjukkan kelas. cissss. haha. kalu tahu, dh lme nohfee nyanyi lagu abg die. hahaha

    ReplyDelete
  4. @LoLLieZ serius best kn ble ingt balik.. hehe =)

    ReplyDelete
  5. cube ceritakann kisah kau hari pertama mak ko lahirkann kau! hahaha Manetauu tertinggal gambar passport dalam perut mak kau ker! Hahahaha =P

    ReplyDelete
  6. @Hasan Suyat chhooooiiii.. takkan la keluar2 dr perot je..dah ade gambar passport on the spot? hahaha. advance gla!

    ReplyDelete