my medulla oblongata

Friday, March 25, 2011

Home » Grading to determine the true friend.

Grading to determine the true friend.

SALAM, 

hi to all bloggers! tiba2 aku rasa macam nak post pasal kawan. kenapa? ye..krisis kawan tak pernah mengenal umur, jantina, tahap sekolah, pangkat. semua ade je krisis kawan.so, aku disini bukan la nak membebel nak bercerita pasal cara2 nak berkawan. tapi, aku nak bagi klasifikasi ataupon kata lainnya grading khas untuk mengenali jenis kawan- kawan korang.

#1- KENALAN.
ape itu kenalan? kenalan adalah orang yang kita kenal sebab die floormate kita, ataupon course mate kita.jumpa, then say hi, ask why, wish bye. itu sahaja.. kira, kalau terserempak baru tegur la.. takde la macam nak keluar hangout together gether. 

#2- GOOD FRIEND
good friend adalah bila kita perlukan dia , kita cari dia. such as.. kalau nak study..kita mesti nak study dengan die. sebab die pandai. bila nak makan, kita cari dia...atau dengan kata lainnya..kite kawan dengan die BERSEBAB. ye, die akan layan kita, dan kita pon seronok kawan dengan dia. tapi..untuk share susah senang..kita tak mungkin dapat bersama dengan dia. sebab ape? kita mungkin boleh mendengar masalah dia,tapi adakah kita betol2 mendalami apa yang die sedang rasa? hell NO. sebab kita tak berapa mengenali dia. tak kenal siapa sebenarnya dia.


#3 BEST FRIEND
mengikut hukum bahasa inggeris, perkaraan "best" berasal dari perkataan "good". walaubagaimanapun, "best" diletakkan di bahagian "superlative" bagi menunjukkan THE MOST (paling). best friend ni adalah kawan untuk bergelak ketawa, kawan mengumpat sama2 , kawan yang menjaga perasaan kawan dia..takot2 kalau tersinggung. senang berkawan dengan mereka, sebab mereka tahu the art of treating their friend. best friend ni jugak yang akan ade dengan kita time kita susah mahupon senang. mereka tidak sampai hati untuk berkata TIDAK pada anda. kerana anda adalah best friend mereka.


#4 KAWAN SAMPAI MATI
kawan jenis ni tak kesah untuk buat apa demi kawan die. die sanggup ponteng kelas semata2 untuk jaga kawan2 die,.sanggup bersengkang mata malam2 jaga kawan die kalau sakit. tak pernah merungut. boleh berkata TIDAK. sebab each other dah kenal kawan die jenis macam mana. dari a to z boleh faham perangai kawan die, so..die taw macam mana nak handle kawan die kalau kawan die tengah tension, sakit hati, merajuk dan sebagainya. kawan jenis ni jugak sanggup tinggalkan boyfriend semata2 sayangkan persahabatan anda. 



so, fikir2kan lah..kawan korang yang korang tengah berkawan sekarang ni, jenis yang macam mana? bila korang dah taw jenis kawan...korang tak perlu la terasa hati, ataupon sakit hati, ataupon rasa macam nak bunuh diri kat kb mall je bila dorang buat tahik dengan korang, at least u know the grading for them. ;)

7 comments:

  1. Huhu... banyak yabg makan kawan kot...

    ReplyDelete
  2. Cari kawan memang senang, yang payah tu nak cari sahabat. Tak semua orang kat dunia ni skrg yg mementingkan persahabatan lagi

    ReplyDelete
  3. cukuplah mj ade beberapa orang sahabat sahaja yang boleh kongsi ape je dari ade kawan-kawan yang makan kawan....

    ReplyDelete
  4. @MJ mj penah kne ke "kawan makan kawan"?

    ReplyDelete
  5. itulah pasal...dah jadi sejrh, malas nak ingt..tp kdg2 tu rse geram gak..aish..

    ReplyDelete