my medulla oblongata

Thursday, March 24, 2011

Home » kau GEMOK, kau ANNOYING!

kau GEMOK, kau ANNOYING!

"eh, kau gemok la! "
"eh, kau lapar ek? kesian kau"
" eh babat dah datang,"

SALAM, 
hi to all bloggers! esok test agama, hari ni aku b'blogging. terbaeeek. tiba2 aku dapat idea nak buat pasal gemok versus kurus. yea yea.. lame idea. but...who cares? mostly girls suka cakap macam ni...

kurus: eh, i dah gemok la.. i nak diet

tapi....

gemuk: ape aku kesah? janji aku sehat.

aku gemok dari kecik, who cares?

orang yang dah kurus, suka kata yang diri die gemuk, dan orang yang gemuk pulak buat relax je bila datang nya soalan mengenai makanan. bila cerita pasal diet. mereka akan buat dunnoe je. again...who cares?

actually, kurus sangat pon tak elok dan gemuk sangat pon tak elok. bila si kurus menasihati si gemuk

"eh, badan kau dah besar la..kau kena diet sikit ni"

then si gemuk jugak patot beri nasihat jugak pada si kurus

"eh, kau kena kuat makan ni, berat badan tak cukup"

well, nasihat menasihati kan budaya kita. orang yang gemuk selalunya lack of confidence. *ada jugak case orang gemuk yang terlebih confidence which is very annoying.* kenapa lack of confidence? sebab takot orang mengata yang dorang gemuk dan tak larat nak buat apa2. eiw, that is so lame. pernah satu kes tu, perempuan yang badannya agak besar ni, buat presentation kat depan..then kena kutuk kaw2 dengan budak2 laki kat belakang. teros muka budak perempuan ni merah menyala macam lampu break kereta bapak aku. well, guys..stop annoying girls with "kau gemok, kau tak cantik". indeed...perempuan yang gemuk kadang2 lebih cantik dari perempuan yang kurus. and stop annoying girls with "kau gemok, kau tak larat". uhuk uhuk..helllo??? masa aku dekat sekolah dulu..ade kawan aku sorang ni yang agak gemuk. die peserta yang ke 9 yang berjaya sampai ke puncak gunung jerai..and others..who are-very-the-kurus-one....terjelopok kat belakang. so.. stop that annoying assumption. bila aku dengar je orang yang suka kutuk/mengejek perempuan gemuk/badan besar/rangka besar/punggung besar/dada besar ni, darah menyirap aku mesti tersembur2 dekat muka dengan telinga aku. mula la darah sarcastic aku muncul tunggu untuk diTRANSLATEkan menjadi kata2 yang pedih.


bagi aku, kau kurus ke,kau gemuk ke, kau tetap lawa. kadang2 tu, manusia tak pandai menilai. "BMI dah perfect, tapi kenapa badan aku nampak gemuk? " yang besar tu adalah rangka. girls n guys, just keep ur mouth shut. tak payah la nak kurus bagai, kalau dah badan tu macam kerengga. kadang2 kita nampak je badan kita besar depan cermin., padahalnye..BMI still di zon yang selamat.jangan la risau....
*rasa sangat annoying bila dengar orang yang dah kurus nak diet. 

next entry : tips diet (untuk aku dan korang)


5 comments:

  1. aku tak gemuk...cuma muncit jea...muahaha...

    ReplyDelete
  2. @Nasriq hahaha,. muncit takpe..tanda bahagia., hehehe

    ReplyDelete
  3. eeemmm..saye pon gemok..memg kekadang terase merendah dri..tp just b urself..hehee..ape yg awak ckp 2 memg ade btolnye pon..hakikat ddunia skrg..

    ReplyDelete
  4. @Cik AdiLa yes. just be urself. betol tu. thanks. =)

    ReplyDelete
  5. betul2..BMI dah ok tak yah dok risau la..metabolisma bdn pon kena tinggi baru la xcepat naek bdn (ni mj dpt tahu since mj keje, betoi ka nohfee?)

    ReplyDelete