my medulla oblongata

Saturday, April 9, 2011

Home » Cerpen: Cinta Pandang Pertama.

Cerpen: Cinta Pandang Pertama.

SALAM

hari ni, aku nak bercerita pasal cinta pandang pertama antara seorang gadis dengan seorang pria.

Kelas buat sem baru. semua orang berpusu-pusu mencari kelas baru. tambahan pula junior2 baru yang masuk. kehulu kehilir mereka  mencari kelas-kelas mereka. aku hanya mampu tersenyum melihat gelagat pelajar2 baru universiti kampusku. 
"Lean!!!" langkahku terhenti.aku menoleh.
la... Zana dengan Tira rupanya. 
" woi, aku panggil kau dari tadi, takkan kau tak dengar kot?" soal Zana dengan nada mencungap-cungap. 
" tak. aku tak dengar. bising sangat kat sini. maaf.." Zana menangguk tanda maaf diterima. mereka bertiga jalan menuju ke kelas.


'eh, itu bukan budak yang aku tengok dekat facebook hari tu, tu ke? tinggi gak dia ni' monolog Shimir. terus dia menajamkan matanya melihat kad matriks gadis itu.. nama nya... Liyana Elferra. 

*********************

'1 friend request' 

"aik, sape pulak yang add aku ni? ermmmm.. Syimir Rahim.? sape pulak die ni?"

'friend request accepted'

Syimir Rahim: hai, macam mana kelas tadi?
Liyana Elferra: ok. best! tapi agak mengantuk. aku kenal kau ke?
Syimir Rahim: tak. kau tak kenal aku. tadi aku nampak kau masa kau nak pergi kelas.then, aku nampak nama kau, aku cari kat fb ni. 
Liyana Elferra: oh...macam tu ke? hehe..eh sorry la.. line kat sini lembap sikit. gtg! *gotta go*. btw, nice to know you though. =)
Liyana Elferra is offline.



Lean: Wawa, wawa....kau kenal Syimir tak? 
Wawa: kejap2. ni Syimir Rahim ke Syimir Aziz?
Lean: Syimir Rahim x silap aku. nama kat facebook die.
Wawa: oh..die tu..? aku kenal. kenapa?
Lean: tak de la, hari tu die add aku dekat fb. hari tu die ade kata die kelas E. n i was thinking about u, suddenly. sebab kau pon kelas E jugak.
Wawa: whattt? die add kau?? wah..
Lean: kenapa?
Wawa: tak de pape la... (tersenyum)


Wawa: "Lean! Lean!!!"
Lean: hurm...nak apa?
Wawa: Syimir kirim salam. die kata good night dekat kau. eh eh..nah la..baca la mesej ni.

aku pon teros membaca mesej yang diberi oleh syimir kepada Wawa.
kau tolong cakap dekat Lean, aku kirim salam and cakap kat dia, selamat malam.

aku tersenyum malu. eh eh budak laki sorang ni, nak bagi mesej macam ni through Wawa, tak ke malu aku ni..adooooiiii!
Wawa: weh, aku tanya die (syimir), tak nak number phone kau ke? then kau tahu die jawab ape?
Lean: ape die?
Wawa: die kata, nanti die mintak sendiri dekat kau.sweet gak classmate aku sorang ni! haha
Lean: whhaaat? hahaha. tak pe, aku tunggu..
Wawa: kay la Lean, aku nak tidur. esok kelas pagi pulak. goodnight, mimpi kan la si Syimir tu.. 

merah muka aku diusik housemate sendiri. cis! tak guna punya Syimir! 

Syimir Rahim is online
Liyana Elferra is online

Syimir Rahim: hai..
Liyana Elferra: hai..weh...aku tak pernah nampak pon muka kau dekat kampus ni weh?
Syimir Rahim: aku tak popular. aku merendah diri.
Liyana Elferra: ceehhh, tah pape je kau ni. 
Syimir Rahim: eh, aku dah nak kena out ni. aku on kat cc. 
Liyana Elferra: oh...ok2. bye2.
Syimir Rahim: eh kejapp... eh, er..kau tak nak ke bagi number phone kau kat aku? aku ni dah la jarang online. nanti boleh kita contact2.
Liyana Elferra: kalau aku tak nak kasi?
Syimir Rahim: tak pe la..aku faham.
Liyana Elferra: 0172679084 
Syimir Rahim: oh..ok thanks. nanti aku mesej kau number aku.
Syimir Rahim is offline.

Sebulan kemudian. . . . .
14 February.
Lean: weh, lapar doe! nak makan...tapi malas nak pergi beli pulak. haishh
Syimir: la.. aku tengah makan nasi lemak ni.
Lean: wahhhh..sedap!!! tiba2 terasa nak makan nasi lemak!
Syimir: nak aku tolong belikan?
Lean: eh, tak susahkan kau ke? kalau tak, aku ok je. aku nak 2 taw!
Syimir: haha, tak tak susahkan pon. kau tunggu kat depan foodcourt kolej kau, aku datang kejap lagi.
Lean: thanks..

aku nak pergi jumpa die for the first time! agak2nye die ni tinggi tak? eh tapi die kata kat aku, die sama tinggi dengan aku je. eh, mana boleh lelaki sama tinggi dengan aku, katek namanya tu! tak sesuai..tak sesuai.. ah, lantak la! tinggi ke rendah ke, tak kesah la.. janji aku nak nasi lemak aku.

1 message received.
Syimir: dah makan?
Lean: dah..sedap nasi lemak.. tapi agak masin sikit la weh. kau beli kat mana?
Syimir: kat ko-op bawah. tu la..masin kn?
Lean: agak la.. tapi tak kesah la..aku memang lapar tahap. bedal je semua makanan.. hehe
Syimir: oh..haha. weh, kalau aku tanya kau something kau jangan marah taw.
Lean: marah? nak marah kenapa pulak? ce cite ce cite..
Syimir: sebelum pukul 12 tengah malam ni, aku nak lamar kau jadi girlfriend aku.
gedebuuuk! adoooiii sakit kepala aku. bengong punya katil ni! jap2, betol ke die ni yang hantar mesej? lemme check i for twice.
"sebelum pukul 12 tengah malam ni, aku nak lamar kau jadi girlfriend aku."
gosh... macam mana ni? lagi 8 minit nak pukol 12. dah  la hari ni 14 hb februari! walaweehh, sweet betol mamat ni!!

2 minutes later. . . 
4 minutes later. . . 

6 minutes later. . . 

Lean: of course i do!
Syimir: serious??? kau tak main2?
Lean: ye la... bila masa pulak aku main2? betol la.. aku nak. 
Syimir: terima kasih Liyana Elferra. aku akan jaga kau sampai bila-bila.




2 bulan berikutnya. . . 
grrrr.. asek2 kawan die, asek2 kawan die. kalau asek dengan kawan die, baik tak payah couple dengan aku. couple je dengan kawan2 die. kan senang. habis cerita! aku sms, lama gile nak tunggu reply. makk aiiihhhh...ape la die ni.

Syimir: saya dah malas nak mesej lagi dah. tumpukan la perhatian awak dekat study. final dah nak dekat.
Lean: awak marah saya ke?
Syimir: tak.. saya tak marah awak. cuma, test dengan final nak dekat. study je la. tak payah mesej2 lagi dah.
Lean: tapi...? takkan even call sekejap pon tak boleh? or mesej sekejap pon tak boleh?
Syimir: kalau tak busy, ok la. tapi kalau boleh, tumpukan je la dekat study,

SELFISH!!! aku benci kau!!!

Lean: goodluck test esok
5 minutes later..
[no reply]
10 minutes later
[no reply]
a day after
[no reply]
2 days after
[no reply]

5 days later.
Syimir: aku mintak maaf buat kau macam ni. aku takot final ni. 
Lean: tak pe. saya faham. buat baik2.
5 minutes later
[no reply]
10 minutes later
[no reply]
zzzzzz.....

whatttt? 
'Syimir Rahim updated his activities.' 5 minutes ago..
'Syimir Rahim commented on his own status' a few seconds ago..

boleh pulak online? mesej aku sekerat ayat tak boleh pulak? bertuah punya boyfriend! final nak dekat la konon.semalam pon online jugak.. pooodddaaaah! tak hengen aku dengan orang macam ni.

"aku nak putus. ok bye."




p/s cerita di atas, rekaan semata2 mengikut cerita2 yang ade dekat kepala otak aku yang tengah tension study Lukisan Kebudakteraan untuk test esok tengah hari. wish me luck!









26 comments:

  1. camtuu jaa ending dya.. syimir balas apa? ada sambungan x nnt?

    ReplyDelete
  2. @SnXsNa ade2..nanti ak sambung..lepas test LK aku esk. heheh

    ReplyDelete
  3. buat nohfee: salam kenal ya Noh!
    Dari Pulau Madura - Indonesia.
    http://republikmadura.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. pastikan die putus dgn syimir, nohfee...haha..
    gud luck test!

    ReplyDelete
  5. @MJ hehe.. kenapa mj nk dorg putus?

    ReplyDelete
  6. Jalan cerita dah best dah..
    Mcm cerita sebenar jek..
    Huhuhu...
    Wateve pon,good effort untuk mengisi masa lapang..
    Kalau menulis atas dasar suka-suka, cerpen ni boleh lah dibaca sebagai hasil karya suka-suka..
    Kalau untuk tujuan kerjaya, maybe next time boleh tulis something yang 'main' perasaan pembaca..
    Itu opinion aku sebagai pembaca:)

    ReplyDelete
  7. @My Name is Mar haha. rekaan + realiti. thanks 4 ur compliment. ni suka2 je. hehe. i'll make the better one lepas ni. thanks ye. =)

    ReplyDelete
  8. Mcm true story je...haha

    ReplyDelete
  9. @Anonymousoh no.. this is not the true story. ;)

    ReplyDelete
  10. macam penah dgar..tp di mana ya???

    ReplyDelete
  11. @Anonymous entah la. maybe cerita ni sama dengan ur love story kot. who knows..? =)

    ReplyDelete
  12. u amek crita ni base novel ke??las skali msti mimpi kan.:D

    ReplyDelete
  13. @Anonymous novel? adeh. ade ke novel yang cerita macam ni. tiada plagiarism disini. kalau cte betol pon, x kn letak 100% exactly the same. mesti ade twist sana sini. er, do u have any problem with it?

    ReplyDelete
  14. xda problem..tp cerita ni menarik sbb prmpuan tu yg mintak putus..

    ReplyDelete
  15. @Anonymous macam yang cerita kt atas ni.. sebab perempuan ni rasa lelaki ni dah bosan dengan die. so, better die mintak putus.

    ReplyDelete
  16. @Anonymous oh lagi satu, cik anonymous boleh baca next sequel.

    as i said early, ni x de kaitan dengan real life semua. ;)

    ReplyDelete
  17. mesti lelaki tu ad alasan dya sendiri...kalau dh bosan napa dye sndiri x mintak putus?

    ReplyDelete
  18. @Anonymous apa alasan lelaki tu? perempuan tu assume je lelaki tu bosan. tak sangka pulak yg assumption die tu salah. # in fact, die tak tahu pon apa sebab SEBENARNYA lelaki tu tiba2 ubah mood. die takut itu semua punca dr die. so die tak nak bebankan lelaki tu. apa opinion cik anonymous?

    ReplyDelete
  19. mngkin llaki tu gay..HAHA

    ReplyDelete
  20. @Anonymous gay? no no.. dalam cerita ni, lelaki ni straight okayyyy. tolong faham sensitiviti penulis. =="

    ReplyDelete
  21. ni pndapat je la...hahahha..

    ReplyDelete
  22. @Anonymous ok xpe. anonymous, by any chance, do i know you?

    ReplyDelete