my medulla oblongata

Thursday, April 7, 2011

Home » shawl? pasminar? stop criticizing laaaa

shawl? pasminar? stop criticizing laaaa

SALAM.

aku baru je lepas dok bukak youtube. then aku search la HANA TAJIMA. why? sebab aku suka tengok gaya dia. yes! gaya die! sangat la simple. especially when it comes to pashminar. tapi..tapi,..tapi..yang tak sedap membaca nya, bila aku nampak ade komen2 yang too harsh dekat situ. 


biarlah, dorang nak buat tutorial ke hape ke, kau kesah ape? kau kata sebab dorang buat tutorial, then nampak leher sume tu? buat dosa? cuba bayangkan kalau orang yang buat tutorial tu, sebenarnye tak pakai tudung pon, then, die still ade gak inisiatif untuk ajak perempuan2 untuk pakai tudung.,kan dah ade pahala disitu. yang mengutuk tu free2 je dapat dosa. niat nak sebarkan kebaikan*kononnya* tapi dosa pula yang dapat. ish3..yang tak menahannya bila aku baca ade pulak yang kata "buat dosa je tengok ni sume". haiyaaa.. at least kita tengok cara2 macam mana nak pakai hijab, bukannya bukak hijab *you know what i mean*

bila perempuan pakai hijab..aku subjek kan pada pashminar dan shawl, mesti akan ade yang kutuk. tapi..tak pulak mengutuk bila tengok perempuan tak pakai tudung., perempuan yang at least ade inisiatif nak tutup aurat pulak yang kena bertalu2. sama la jugak macam kes yuna hari tu. kena kutuk kemain..kesian aku nengok nye.Yuna pon macam remaja lain jugak. suka nak mencuba. so, tak salah kalau nak mencuba. ok, kalau tak sesuai, that;s it! tak perlu nak kutuk die bagai. bila perempuan pakai shawl or pashminar lain gaya sikit..mesti akan ade je yang mula cakap2 belakang. watttaaaa? perempuan2 yang pakai kemain seksi dengan rambut berkarat macam kurang vitamin tu tak pulak dorang nak kutuk?

serius lawa~~


satu lagi la..aku perasan...manusia ni, baru ade ilmu seciput, tapi berlagak bukan kemain. ilmu agama baru takat pinggang, tapi mengutuk orang lain, macam la perfect sangat. tak faham aku aih,.nak dijadikan cerita..tadi for the very first time aku try la fesyen pashminar HANA TAJIMA, disebabkan aku dah teringin sangat nak cuba something new. then..ade la kawan lelaki aku sorang ni...class mate aku pergi cakap

"tu ape, kat atas kepala tu" sambil tunjuk riben dekat pashminar aku.
aku pon jawab lah, 
" ni reben, asal? kau nak pakai jugak ke?"
then die jawab
" pakai tudung, tah pape.." ayat belakang die, aku tak dengar sangat.

aku dah agak, mesti ade punya cakap2 kat belakang. tapi aku TAK HERAN. so FAIZ, aku nak cakap kat sini.."who cares?" at least aku pakai tutup la dada aku ni. daripada pakai tudung bawal or tudung scarf tu yang sah2 nipis dan kalau yang suka selempang tu, sah sah nampak dada. AT LEAST, aku pakai tutup la dada aku. mana2 bahagian yang patut ditutup. maybe la aku tak perfect nak pakai hijab labuh macam ustazah CTU aku, tapi, aku ade inisiatif untuk ke arah tu. yang patot kau tarbiah kan tu ha...yang rambut karat tu semua. *mood; geram*

dekat tempat aku ni, fesyen2 tudung tak de la selawa macam fesyen2 tudung dekat UIA GOMBAK tu. ye ye, aku tahu..kat UIA GOMBAK tu adalah dunia fesyen muslimah. mungkin sebab tu la..bila ade je perempuan yang nak pakai shawl/pashminar ala2 MARIA ELENA ke, CIK EPAL ke HANA TAJIMA ke ZAFIRAH HANIS ke...sume akan pandang len macam je.. no wonder...

maria elena; i love her style!

aku pon bukan la bagos sangat dalam hal2 ni semua..tapi aku cuba baiki diri aku dari semasa ke semasa. jangan kririk, kalau ilmu sekangkang kera. nasihat adalah yang terbaik. bukan dengan cara harsh criticized. itu aku namakan MELAMPAU.

4 comments:

  1. pakai apa jea la... yang penting tak menambah dosa sendiri dan orang sekeliling...

    ReplyDelete
  2. @Nasriq x de butang like plak kat komen anda. =p

    ReplyDelete
  3. mj suke pashmina!hehe
    btol dah tu dorg mmg ngajak org lg pkai tdg..tp kdg2 tu rse mcm smthng wrong somewhere..hihi..dan mj kutuk je org yg pkai shawl ke yg rmbut karat2 ke sbb ade yg pkai shawl mcm xck0p kain, yg rmbut karat ape tah lg..

    ReplyDelete
  4. @MJ
    hahahha. shawl mcm tak cukup kain?. sometimes shawl yg singkat gle tu ha....mmg x cukup kain. pashminar's the best! rambut karat? yes2... i hate too. hehe

    ReplyDelete