my medulla oblongata

Tuesday, May 10, 2011

Home » english OR malay language?

english OR malay language?

SALAM

baru tadi aku bukak buletin utama. aku nampak ade isu berbangkit pasal tan sri muhyidin yasin bg idea nk amik tenaga pengajar pro english datang mai ajar dekat malaysia. dekat sape? dekat belia2 kite la. lepas tu, bapak aku and kakak aku pon agak tak setuju dengan idea ni. 

tapi aku,.....?

well, aku ni mungkin lain sikit pemikiran dari family aku. haiyyyaa. 
bagi aku, tat;s a good idea indeed. kenapa? well, kita tak boleh la nak samakan taraf kita dengan jepun. sampai nak guna bahasa malaysia and stick with malay language no matter how. kite tak boleh buat cegitu. jepun lain. depa negara membangun. malaysia pulak negara sedang membangun. 



takde salahnye kalau kite nak amik tenaga pengajar dari luar negara. sebab bagi aku, kadang2 guru2 english pon ade jugak yang sebut ayat2 english tak betoi. contoh la...sampai lah aku dekat universiti, baru la aku taw yang kite kena sebut SURE tu as "syo". bukan "syu-er". so, bile ade pro yang betol2 ajar kte, baru la kite tahu cara macam mana nak pronounce perkataan tu betol2.

lagi satu, ini satu kebaikan bagi pelajar2 melayu. selalunya aku tengok, pelajar2 melayu ni malu nak bercakap english. well, english aku pon takdelah bagoih mana pon, tapi at least kite kena mencuba. salah takpe. jangan tak mencuba langsung. let say kalau nak pergi toilet... mostly student akan mintak izin

"teacher...toilet"

cikgu pon hangguk je la.. padahal susunan perkataan tu tak betol pon. tapi kalau contohnye, teacher tu adalh teacher yang di'import dari luar negara, ade berani kau nak cakap cegitu? mesti berpeluh2 nak reka english sentence...semata2 nak pergi toilet. kalau nak cakap bahasa melayu, die tak paham pulak. ye dok? so, itulah yang bagos nye, dapat tanamkan sikap berani untuk speak in english.

takkan la Malaysia nak hasilkan pelajar yang semata2 boleh tulis english with excel. bila time nak bercakap, haram sepatah tak terkeluar dari mulut. sampai bila nak jadi macam ni kan? look forward.


ade pulak dok kata kalau kite buat macam ni, kite ketepikan our mother-tongue? wadeheekk? tak de nye la... bahasa melayu tetap bahasa melayu. belajar jugak. tak de masalah rasanya disitu. tetap adakan jugak subjek bahasa malaysia di sekolah. so, dekat sini, bahasa malaysia (bahasa malaysia kn, bukan bahasa melayu..?) adalah sama taraf penting nye dengan bahasa inggeris. we must to know at least the both language. kalau kau terror bahasa inggeris tapi bahasa malaysia fail, takde guna jugak. universiti *especially uitm* tetap takkan amik kau jugak walau english kau sehebat mana, tapi bahasa malaysia kau... nauuzubillah...babai je la..

lagi pun, kali ni, perubahan tak de la secara mengejut macam perubahan untuk budak2 medik tu. cerita pasal budak2 medik, kesian aku dengan sape2 yang cte2 nak jadi doktor tu.. terpaksa batalkan je hasrat tu. lepas ni, kalau masuk sekolah menengah...bila cikgu tanya "what is ur ambition?" kita takkan dengar lagi dah jawapan cliche cegini "i want to be a doctor" sampai lah 2014 (if i'm not mistaken), so adik2, simpan la cita2 nak jadi engineer pulak. hehe

*time tengah tengok berita pasal ni tadi, tibe2 muncul sorang wanita cina..die pertahankan bahasa melayu. mak aku cakap "tengok...cina pon nak pertahankan bahasa melayu.. and i was like..? baiklah mama.



3 comments:

  1. Yeah we should improved our english.. Japan maybe good in technology but mereka negara yg tertutup xberapa ambil tahu hal di luar.. We Malaysian menggunakan negara luar as sumber inspirasi so why not kan (^O^) Learning english doesnt mean that we abandon Bahasa melayu.. We still using it as a first language after all

    ReplyDelete
  2. Ps: not racist tpi others races yg kononnya pertahankn bahasa melayu also they much better in english.. So whats the point kan?
    Harapkn pagar, pagar makan padi (~_~;)

    ReplyDelete
  3. @Raji berkata betol2. statement second tu sokong sgt. thx.

    ReplyDelete