my medulla oblongata

Saturday, May 21, 2011

Home » How to make sure your relationship last long..?

How to make sure your relationship last long..?

SALAM

wah...nama entry nak baeeek punya english. tapi entry dalam malay language. apa la nohfee ni. tak pe la ek. sekarang ni memang musim break up ek? dekat blogspot ni pon, dah berlambak je aku tengok entry yang berkaitan dengan break up. *termasuklah aku. tu tak masuk dekat facebook aku, update status..erkk. scary pon ade aku tengok, sedih pon ade. ade jugak yang dari

MARRIED/ENGAGE/IN RELATIONSHIP

to 

SINGLE/ OPEN RELATIONSHIP


kalau open relationship tu..aku rasa, baik single je la~~ macam dah takde perasaan je kalau letak open relationship tu.  *in my opinion

so, bila orang sekeliling aku ni asek dok break up je memanjang..benda ni yang buat aku rasa macam nak buat entry macam mana nak bagi relationship tu tahan lama. tapi, ini benda basic. takde nye la aku nak suruh yg lelaki malaysia jadi romantik macam lelaki korea ke hape.. but these are what you should do;


1- JANGAN "EXPECT"
expectation tu la yang paling bahaya sekali dalam sesuatu relationship tu. nak perfect mana sangat la cik kak oi? kalau itu je kemampuan nye, terima je la. jangan expect 

"oh, aku merajuk ni, ak expect die pujuk aku"

tak... never! jangan expect macam tu, kalau si dia tu tak buat macam apa yang korang expect, agak2nye, apa yang akan jadi? mungkin la korang akan ok, tapi deep inside, korang still sakit kan? kesian la weh dekat hati tu..jangan bebankan hati korang dengan small problem macam ni. if u keep on expecting, you are dragging yourself to the worst part in relationship. 

-source; tumblr-


2- JANGAN MINTAK BUKAN2
yes, this is it. jangan la meminta nak jadi couple the best of the year with perfect love. kalau betul2 cinta/suka, they will do their part without you asking for it. 


3- JANGAN NAK 'DEMAND'
kau ingat kau diva ke nak demand2? please la.. jangan demand..kalau date..nak makan lunch je, mesti dekat hotel 5 stars, gila kentut laki tu nak bayar. lain la kalau laki tu anak bos kilang cap duit.


4- JANGAN "ASSUME"
sama la jugak dengan kes "expect" tadi. jangan assume bf/gf kau hebat macam superman/catwoman. kalau sayang, they will do anything for you macam dalam grenade si bruno mars tu *walaupon bagi aku, lagu tu sangat bullshit.*


5- never say "IT'S OKAY, WHEN IT;S NOT"
mostly yang aku tengok..laki ke perempuan ke sama je. bila masa tanya "are you okay?", mesti akan jawab "i;m okay". can you change it too "i am not ok."...? if you are not OK, then say it. kalau dok buat peram perasaan tu buat apa? ingat pasangan korang tu ade sixth sense nak tahu korang ni menipu ke hape? just say it out loud "I AM NOT OKAY!"


6- kalau cakap SORRY, do REALLY MEAN IT.
bukannya cakap je sorry, tapi esok lusa buat balik, tulat cakap sorry balik.. n it happens continuously... lame ok? nak mintak maaf ade 3 cara which is;
1- "sorry"
2- "i will never repeat the same"
3- "what can i do to overcome it?"
kebanyakannya orang selalu mintak maaf terlupa nak bat cara yang ke 3 tu. so, lepas ni... bila dah mintak maaf, tanya balik..apa yang korang boleh buat untuk overcome it.?

-source; tumblr-

7- HATI-HATI dengan perasaan masing2
jangan taw nak bagi mesej, bagi yang sakaikan sakitkan hati je. jangan nak selfish, tahu nak jaga hati dan perasaan sendiri je. tak pikir perasaan orang lain,. kalau nak selfish, please.... duduk dalam gua ok?


8- DON;T BE THE PERFECT ONE, BE THE RIGHT ONE.
-korang huraikan sendiri ayat ni.-



after all, korang kena lah just go with flow. tapi kadang2 memang ade gak jenis manusia yang sekali ketuk, sekali gerak. nevermind, kalau jenis macam tu, korang kena la jadi jenis yang straight forward. kalau korang tengah sakit hati, bagi tahu dengan dia, yang 
"hey sayang, i tengah merajuk dengan you! i nak you pujuk i"
ada berani? kalau tak berani, korang sendiri yang kena tunjukkan betapa korang sayang die., bukan takat boleh cakap je "i love you". tapi, boleh maksudkan perkataan tu sekali. sebab tu la orang2 tua selalu cakap
"kau ingat kalau kau kahwin dengan dia atas dasar cinta je, kau boleh bagi dia makan?"
well, love needs effort.


guys, girls will really appreciate you when you can remember even a little, tiny things about her
girls, blurt it, when you really mean it. never say anything that will dissapoint you in the future.


_thank you baca entry nohfee_

ps; aku dah taw pasaipa aku dok buat tajuk entry dalam bahasa omputih. pasai entry aku macam rojak. campoq bi bm. hadduii





8 comments:

  1. hahah.. nice one.. we shud do this.. and i'm the one yang kdg2 straight forward dan pernah juga ckp terang-terangan menyatakan kita tengah marah, and what happens after that, he laugh.. haha.. it turn something yang happy selepas itu.. in a relationship we shud give and take, no matter how hard the thing, we shud discuss dengan sebaik2nya. kalau diri bukan jenis yang penyabar gunakan istilah ini sebagai peransang " menunggu itu sakit, ubatnya adalah sabar" sabar itu penting dalam semua benda :)

    ReplyDelete
  2. people want love to be perfect instead from making it perfect..

    ReplyDelete
  3. @ainina rasidan yeah betol tu ainina. all the best ainina! =)

    ReplyDelete
  4. awesome..sgt2 betul.

    ReplyDelete