my medulla oblongata

Monday, June 6, 2011

Home » Bajet Senior? oh naahhh ..entry untuk anda.. ;)

Bajet Senior? oh naahhh ..entry untuk anda.. ;)

SALAM


kelas..kelas..kelas dan kelas. ok, itulah life aku dekat penang ni. =.="

ok2, tak nak cerita pasal kelas aku yang bosan tu.. la ni, aku nak bercerita pasal senior dan junior. like whattt?? 

JUNIOR? eiwwww! 
SENIOR? yucks!

dari zaman aku sekolah berasrama lagi. panggilan ni tak pernah lekang dari mulut2 penghuni sekolah berasrama. aku ingatkan, mungkin perkataan ni habis sampai di sekolah je. tapi....


" eh JUNIOR tu kerek gilewww"

" eh SENIOR tu bajet gilerrrr"

sampai dekat universiti pona da gak~~ *tangan ke dada, mata ke atas*

why on earth you must call them as "junior" or "senior"? bagi pendapat aku, bila wujudnya perkataan tu, seolah2 menjauhkan lagi jarak antara kita. well, aku taw la kat korea pegangan "senior-junior" sangat kuat dalam kehidupan seharian mereka. in fact, nak bekerja pon, tengok junior senior, baru senang nak ambil bekerja. 



tapi tapi tapi....diorang ber"senior dan ber"junior for good thing. dan aku tak kesah la, kalau ada jugak rakyat Malaysia yang ber"senior dan ber"junior for good reason. tapi yang menjadikan masalah aku adalah apabila si Senior salah guna maksud perkataan tu sendiri. kebanyakan orang *senior* rasa diri mereka cukup besar dan suka menggunakan gelaran tu untuk kesenangan hidup dorang, contohnya..

" eh tepi sikit, aku senior, bagi aku lalu dulu!"

like, hell what?? kau senior, kira kau boleh buat apa je? your head la~! ada jugak yang kalau nampak junior pakai pelik sikit je..

"eh eh, dia pakai kad matriks sampai ke luar pagar la..." then gelak ramai2.

oh hello? macam la kau tak pernah buat..? *aku pernah buat berpuluh kali la masa aku sem 1 dulu*

aku pergi je ke mana2 tak habis2 dok sebok sebut 

"eh junior la~"

lepas tu mula menghanjing. apa kau ingat kau ni Gambit ke nak anjing2 orang ni? please la... takat senior je pon. tolonglah faham...senior adalah orang yang sepatutnya menjadi contoh kepada junior. bukan membahan junior. tok sah la nak berlagak senior sangat kalau akhlak pon tak khatam lagi. 

aku menulis pasal ni, bukan sebab aku anti dengan senior atau aku benci pada junior. tapi aku sakit hati bila ada senior yang salah gunakan perkataan senior-junior. dok bangga sangat yang angpa ni senior psaipa? dah cukup 4 flat ka, nak berlagak jadi senior so called-hebat? or dah cukup baguih ka perangai sampai nak lekehkan junior? c'mon la~~ be matured! patutnya angpa senior, angpa bulih taw mana satu baguih, mana satu tak.


oh ter"emosi pulak aku dekat entry ni. ye la, sebab dari semalam lagi aku tak boleh nak tdoq, otak aku dok ligat pkiaq nak buat entry pasai ni. tu yang terlebih emosi tu. maaf noohh..

tak salah men"seniorkan diri. tapi...agak2 burung gagak la~

apa2 pon, bagi aku, setiap gelaran/jawatan yang kita dapat, itu merupakan tanggungjawab kita, dan seharusnya kita melaksanakan tanggungjawab kita itu dengan sehabis baik. gelaran/jawatan diberikan bukan sebagai tanda untuk menunjuk-nunjuk tetapi sebagai tanda tanggungjawab kita.


_thank you baca entry nohfee_


9 comments:

  1. haha..seriously ayat senior and junior tu memang normal..nak bt mcm mane..sebb macam tulah realitinya..huhu

    ReplyDelete
  2. ni emo betul ni... apa ada hal dengan senior junior... tak bawak kemana pun...

    ReplyDelete
  3. apa ada hal dengan seniority? bukannya boleh kenyang pun...

    ReplyDelete
  4. yehaaa.... ade segelintir ja mereka urat berbelit yg jd mcm tu haha

    ReplyDelete
  5. @cucu umie ye, betul tu. tapi kena la reti mainkan peranan.

    ReplyDelete
  6. @Nasriq haha, emo la jugak..
    mkn chicken chop rice lagi knyang,. hehe

    ReplyDelete
  7. @ekin alias betol tu, gila gelaran. muaahahaha

    ReplyDelete
  8. @Azza Firza junior?hik3. tunggu sat2 nanti la~

    ReplyDelete