my medulla oblongata

Saturday, June 4, 2011

Home » Dear, anti "budak 14 tahun", read this.

Dear, anti "budak 14 tahun", read this.

SALAM


tak habis2 lagi dengan isu budak 14 tahun tu. dok hentam kemain sampai aku rasa kesian dekat die. siap ada page anti lagi untuk die. daring betoi rakyat malaysia ni. sikit2 bila marah atau tak puas hati, teros buat fan page anti..kutuk2 orang tu. 

entry aku kali ni, bukan nak tumpang famous budak tu, jauh sekali nak back up die. aku cuma hairan dengan sikap kita yang suka memaki hamun orang tu bila dorang buat salah instead of menasihati mereka. memang orang tu salah. tapi cara untuk menegur rasanya bukan macam tu. mungkin apa yang korang nak sampaikan memang betul, tapi cara menyampaikannya salah. 

bila dah jadi isu macam ni la, muncul nya pro-pro agama yang datang for "rescue". dok sebok2 keluarkan hadith , tapi di akhir ayat..jugak mengeluarkan kata2 yang tak elok. macam tu ke cara nak nasihat? oh tidaakkk. bukan begitu..bukam begitu...

pagi tadi aku bukak la "fan page anti budak tu". budak tu post kat wall fan page fb tu, soh tolong delete fan page2 yang merapu ni semua. and die ada kata yang dia malu. lepas tu ada pulak makhluk yang aku rasa macam tak de hati perut ni, p balas baeeekkk punya dekat budak tu. 1 ja aku nak tanya kat orang tu, 

ADAKAH ANDA PERFECT SANGAT SAMPAI BOLEH HINA ORANG LAIN?

agak agak burung gagak la weh.. memang la die salah. tapi kalau kita tengok, die post entry tu pon tahun 2010 iaitu bersamaan dengan tahun lepas. lepas tu, tiba2 je entry tu popular sekarang, which is tahun 2011. which means, die pon tak sangka benda ni boleh terjadi. well, maybe some of us will say

" habih tu, tak bulih nak pkiaq ka kesan akan datang kalau die tulih entry macam tu"

secara logiknya la kan, aku nampak die tulis dekat blog die, umur die 14 tahun. mungkin 14 tahun pada tahun 2011. maknanya die tulis entry yang timbulkan isu tu pada umurnya 13 tahun. korang sendiri yang MATANG ni pon dah penah melalui zaman umur 13 tahun kan? 13 tahun merupakan stage pertama untuk memasuki alam remaja. banyak split identity. people made mistake(s) la... so please..

yang angpa nak dok marah sangat psaipa? angpa ni mak pak dia ka? yang sampai tak bulih nak maafkan dia? angpa ni tuhan ka nak judge orang lain ataupon yang bulih nak maafkan ataupon tak kesalahan orang lain..? stop la dok kutuk2 dia tu. dia pon dah delete entry dia tu. tok sah nak dok saiko sangat aihhh..

bayangkan umoq dia baru 14. angpa punya umoq entah2 terbalikkan number dari umoq dia. angpa lagi matang untuk pkiaq. dia dah kata yang dia malu. kenapa nak besaq2 kan lagi cerita ni? tutup kes la wehh.. kesian mak pak dia , family dia. tak pkiaq ka perasaan family dia?

"habis tu die dok buat entry pasai tu, tak pulak dok pkiaq pasal mak pak dia"

well, as i said early before, aku rasa dia pon tak expect benda ni boleh terjadi. kalau die tak nak jaga perasaan mak pak dia pon, angpa nak jadi macam dia ka? jaga la hati orang lain... bukan dok sedaaapp je dok ngata macam makan meatballs ikea tu.

seriously, for those yang buat fan page tu, delete la fan page fan page tu. tak datangkan faedah langsung. berapa tan dosa korang buat kat situ. niat nak menasihati tapi bertukar jadi kutukan dan kritikan. seriously aku kesian dengan budak tu. sudah2 la tu....


_thank you baca entry nohfee_



12 comments:

  1. diorang banyak masa terluang kot...takde keja...

    ReplyDelete
  2. semoga dia kembali ke pangkal jaln.. =)

    ReplyDelete
  3. setuju ngan akak ni. saya pon ade tulis cket pasal minah ni kalo nk bace bukak la.. :)

    http://fahmijaafar.blogspot.com/2011/06/jom-kutuk-mengutuk-1malaysia-p.html

    ReplyDelete
  4. @azharr itu la pslnye.. tgh cuti skola.

    ReplyDelete
  5. semoga dia insaf dengan perbuatan tersebut..tapi bf dia harus didakwa coz merogol bawah umur..kesian2 gak tapi undang2 harus ditegakkan.,
    salah tetap salah..semoga lepas ni budak tuh tidak lagi post benda2 yang mengaibkan diri..

    saya pun xtau nak cakap camner..

    ReplyDelete
  6. @Syuxer apa yang nohfee baca dekat die punya fb, die kata ex bf die mmg dh kne tgkp, n sentence to death. if i'm not mistaken

    ReplyDelete