my medulla oblongata

Wednesday, June 15, 2011

Home » Karma's Only a Bitch If You ARE

Karma's Only a Bitch If You ARE

SALAM


grrr~~~ tidur aku memang tak nyenyak.. sekejap2 aku bangun., gastrik aku datang menyerang lagi buat kali ke berapa entah dekat uitm. mak aiihhh rasa macam nak guling2 satu rumah ni. at last, aku gagahkan jugak diri aku bangun pada pukol 7am. *well, kelas pukul 8 kan hehe, oh ya.. subuh dulu* pergi jugak la aku ke kelas BEL. dengan batuk, selesema, gastrik segala bagai..aku rasa aircond dekat kelas aku tu macam nak bagi aku terseksa je belajar BEL. it's like BEL ok? apahal aku pasif masa BEL ni? oh no oh no~~!!!


well, perenggan kedua, kita sentuh bab 

" TREAT PEOPLE AS YOU WOULD LIKE TO BE TREATED, KARMA'S ONLY BITCH IF YOU ARE"

tak familiar dengan ayat tu? ok2,. aku bagi ayat ni pulak


" WHAT GOES AROUND COMES AROUND"

mesti semua tengah dok pikir lagu justin timberlake... ;) good one! yang itu la yang aku cuba nak sampaikan dalam entry ni.

ada dok kata, yang baik..akan dibalas baik, yang jahat akan dibalas dengan kejahatan. ada jugak dok kata "tak pa, ang tengok, esok lusa hang pulak kena. nganga hang masa tu!"

kita selalunya nak kan yang perfect sampai terlupa yang kita dulu perlu jadi perfect sebelum demand kesempurnaan. apa yang kita buat, kita akan dapat balik., well, aku pon sedang termakan dengan ayat2 kat atas tu. so, bagi aku ayat kat atas tu bukan la sekadar kata2 tapi, memang betul.

masa kita lakukan sesuatu, tak pernah fikir, what will happen to that person...lantak p la.. depa nak sedih ka, depa nak frust ka..aku kesah apa? sekali, kena dekat batang hidung sendiri..gedebuussssh! rasa la sendiri macam mana kau pernah buat dekat orang lain. 


source; tumblr

sebab tu, kita haruslah fikir sama ada setiap apa yang kita lakukan tu akan memberi kesan tak dekat orang lain, i mean, kesan yang mendalam.. kalau ya, tunggu je la balasan. kadang2 balasan yang kita dapat tu datang tang tu jugak. dok sebok kutuk anak orang lain punya result spm, sekali tu..anak sendiri punya result spm kantoi. ha..kan dah malu? 

tak pon, kalau dulu..korang tinggalkan lelaki tu, sebab korang nak pergi dekat lelaki lain. esok lusa *tak pon bila2 la*, mesti lelaki tu akan buat benda yang sama jugak dekat korang. jangan ingat kita boleh escape dari mendapat sesuatu yang telah kita lakukan pada masa dahulu pada orang lain. semua kebaikan atau kejahatan ada harganya.




korang buat baik, dapat pahala. buat jahat, takkan tak dapat apa2...? well, at least dapat la buah tangan sikit dari kejahatan yang angpa buat dulu. 

apa motifnya?

motifnya adalah supaya kita sedar yang apa kita lakukan dahulu adalah salah. sebagai pengajaran supaya kita tak akan lagi dah buat benda yang sama. kira fair and square la. hang kena, aku pon kena. kalau tak sedar sedar jugak..tak tahu la~~

jadi, pada semua..kalau kita tak nak benda tu berlaku kat kita, kita jangan dok sebok2, gatai2 nak buat benda tu dekat orang lain. bak kata orang ramai, 

"kalau tak nak involve, jangan dok cari masalah"

right? 

source; tumblr



ps, tiba2 rasa takut pulak blog ni kena hack. ohemjaiii. sebab ada blog yang da kena hack. site pon sama. aduh!


_thank you baca entry nohfee _


kalau sudi boleh like page ni

12 comments:

  1. aku dah boleh hack facebook je.. blog blum taw lagi.haha :D

    ReplyDelete
  2. @Nasriq kalau mcm gula2 hack ok la gak... hehe

    ReplyDelete
  3. @wanXwan serious ? boleh la ajar ak nanti~~ hehe

    ReplyDelete
  4. Salam wbk.
    Entry ang nie leh buat orang lain tertusuk hati.haha.

    ReplyDelete
  5. oho..mj lmbt pick up cket..ur tajuk entri tu membawa mksud??pnt dah dok terjemah dlm kepale ni ha..hihi..

    ReplyDelete
  6. @MJ
    KARMA tu akan jadi jahat, kalau orang tu pernah buat jahat.

    ReplyDelete
  7. mksdnye..nohfee caye ke term karma tu??

    ReplyDelete
  8. @MJ actually, ni bukan kes percaya ke tak percaya ke, tapi dah disebut dah pon

    "yang baik akan dibalas baik, yang jahat akan dibalas jahat"

    term karma mungkin tiada di dalam al quran, *i repeat MUNGKIN* tapi al quran ade menyuruh kita membuat baik, dan akan dibalas dengan baik. kn?
    same concept with karma, you get what you did. ;)

    ReplyDelete
  9. @nohfee
    bukan mungkin..memang tiada dlm quran pun..dan mj nk kongsi link ni http://www.arcx13.com/2011/04/rukun-iman-kelapan-hukum-karma.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+arc13+%28BLOG+ARCx13.COM%29

    http://komuniti.iluvislam.com/topic/19932-hukum-karma/

    ReplyDelete
  10. @MJ
    oh hhehe, thanks for the link mj. =)

    ReplyDelete