my medulla oblongata

Sunday, June 5, 2011

Home » lepas kes cemolot dpn klcc, kes Gambit jadi sasaran 18sx.

lepas kes cemolot dpn klcc, kes Gambit jadi sasaran 18sx.

SALAM

tak habis2 lagi bercerita pasal blogger. kalau hari tu pasal budak 14 tahun. sekarang ni bercerita pasal gambit. ehem2~~ aku minat die kot lepas tengok cerita awan dania. hensem!

tiba2 semalam, aku baca page seorang blogger ni cerita pasal artis cari pasal dengan blogger. erkk. aku pon cari punya cari..oh..gambit rupenye. eh waaaaaiiittt! what?? GAMBIT?????? for serious? *why him, why him~~gosh!

aku pon tengok la video tu. ok, memang la memalukan. yes i admit that. memang memalukan. tapi perlu ke kita semua ni nak terus bagi "nasihat" kat die

"nasihat" = menghentam

tegur la cara yang elok. lepas satu, satu, lepas satu dua..ish3.. dulu dok "nasihat" budak 14 tahun, la ni nasihat gambit pulak. ini bukan entry backup gambit ok.

benda pertama yang aku nak cakap pasal video die. wow! makin ramai pro pro agama yang datang serbu page gambit. keluarkan hadith bagai..tapi at last, comment pon keluarkan kata2 entah pape. well, kenapa kita melatah? yes, sebab ianya menyentuh sensitiviti kita sebagai orang islam. bt i am wondering...kenapa bila ada filem/drama/cekrarama yang ada scene kena rogol ke apa ke... tak pulak dok bising2 macam kebisingan about this video? scene kena rogol tu lagi la.... islam dengan islam yang berlakon. kenapa tak kecoh2 ?

nak kata yang 

"ah..tu filem, dorang nak tunjukkan life kita "

well, video clip ni pon sama jugak. dorang berlakon jugak.  so? *tapi memang dah sah2 salah la kan benda2 cegini* 


sama jugak macam kes cemolot dekat klcc tu. semua dok hentam. habis tu yang dalam filem depa dok cium dahi perempuan. tu tak pulak nak kecoh, boleh pulak ade yang dok kata 

"awww, sweet nye dorang"

padahalnya , konsepnya sama je. bersentuhan kulit antara bukan muhrim adalah haram. kenapa bila adegan2 macam ni ditunjukkan di layar perak *filem/drama*, tak de pulak yang melatah dan buat fan page mengutuk bagai semua?

bila aku cakap cegini, bukan bermakna aku sokong Gambit ni 100%. memang die salah. tapi aku nak specific kan kesalahan die kat sini yang *keywords*

1) anjing
2) middle finger/asshole

tak perlu la kot nak sampai mencarut encik Gambit. terima je la kritikan tu. jangan la pulak dok samakan manusia dengan anjing. middle finger pulak.. aduh.. hati2 bila bercakap. anda public figure. dikira jugak sebagai role model kepada remaja atau yang sedang meningkat remaja. bila anda ada anak, anda nak ke anak anda tunjuk middle finger pada anda..? gara2 terpengaruh dengan "role model".

itu yang aku kecewa sangat2 dengan gambit ni. cara die tak professional dalam menguruskan masalah ni. yea2...pasal video clip pon, memang aku kecewa gak. tapi aku lagi kecewa dengan sikap rakyat malaysia yang hanya tahu nak pandang hina pada video clip jenis cegini. tapi layan je filem2 yang rata2 ada jugak adegan2 cegini dalam filem tempatan. kenapa tak buat fan page hentam cerita remp-it? kenapa takde fan page hentam cerita syurga cinta *part clubbing*? oh..sebab ada moral of the story di akhir cerita...? habis tu moral pelakon2 tu semua letak di mana ye?


maaf pada siapa2 yang terasa. aku buat entry ni bukan nak back up siapa2 atau bukan nak jatuhkan siapa2. aku nak kita bukak mata kita. banyak kesalahan yang berlaku depan mata kita. kenapa kita nampak satu sahaja? 


_thank you baca entry nohfee_

2 comments:

  1. emm kalau taknak ditabur pelbagai kata2 nista dari manusia yang memang terkenal mulut lancang,mulut takde insuran dan sebagainya,jgn wat benda kontroversi..

    kita sebagai manusia yang beragama islam harus tegur dia..lepas tuh lepas dah tanggungjawb kita amar maaruf nahi munkar..cuma kena perhalusi cara tegur tuh..:)

    ReplyDelete
  2. @Syuxer betul tu, perhalusi cara teguran bukan pada individu tertentu dan besikap berat sebelah pada individu lain. segala kesalahan perlu dtegur dgn cara yang baik.,

    ReplyDelete