my medulla oblongata

Thursday, June 30, 2011

Home » SUKA? go for it!

SUKA? go for it!

SALAM


status facebook aku tadi...

Mr Calculus, tonight, i do really need you to be very kind to me. please behave.
xoxo ♥


and now, aku nak reply pada status facebook aku tadi.


Mr Calculus, if and only if u have a face. =="


bapaaakkkk susah! gila punya soalan. ok2, berbalik pada tajuk entry aku kali ni...SUKA??? GO/WORK FOR IT!

pernah tak korang rasa suka dekat orang tu? in fact, tutup mata pon boleh nampak jugak bayang orang tu? *ok aku hiperbola*. tapi kita takut untuk cakap dekat orang tu.

" saya suka awak "

3 patah perkataan pon takut ka? oh yeaahhh. sebab 3 patah perkataan ni la yang akan putuskan hubungan persahabatan, 3 patah perkataan ni jugak la yang akan jatuhkan ego kita. tapi pernah tak kalau kita terfikir, 3 patah perkataan ni la yang akan menyenangkan hidup kita?

"laaa....awat dok kata lagu tu??"

sebenarnya, kalau korang luahkan perasaan korang tu pada orang tu, korang sebenarnya membantu diri korang sendiri. in what way?erm... 

contoh;


"la..asal die pandang aku pulak ni?"

" wehhh jangan la cakap kuat2! nanti die dengar, kantoi la aku!"


kita akan bersikap paranoid. segala yang ada kat sekeliling, kita pandang negatif. padahalnye, orang tu relax je.. kita yang lebih2.


 


berdasarkan pengalaman aku, aku rasa sangat la tenang bila kita dah bagi tahu yang kita suka orang tu. at least in that way, otak kita tak de la sarat nak fikir bukan2.. kalau suka, then move on, kalau tak suka...ok stop till there. jangan berani nak kedepan lagi dah. kecuali kalau dah degil sangat nak sangat kat orang tu.

kita ni takut untuk luahkan perasaan sebab kita takut untuk terima kenyataan. sama ada orang tu suka kita balik ataupon tak. untunglah pada yang cinta berbalas. yang tak berbalas..? jadi la macam cinta penjara tu. ambik la risiko sikit untuk kesenangan masa depan. kalau orang tu tak balas cinta suka korang tu, at least korang taw, tak de la sakit sangat hati tu. cuba bayangkan kalau dah 3 tahun admirer orang tu. lepas 3 tahun baru nak bagi tahu yang korang suka die,. tiba2, die cakap die tak suka korang..? agak2 nye perit tak...??






berbanding dengan lepas 3 minggu jadi secret admirer, korang bagi tahu die yang korang suka die. even kalau die tak suka korang balik pon, at least takde la sesakit, seperit macam 
peram perasaan 3 tahun tu.



c'mon! face the fact!


ada jugak yang jenis tunggu lelaki cakap dulu, baru perempuan tu akan bagi tahu. hurm.... well,. banyak gak la situasi macam ni berlaku-tunggu lelaki luahkan perasaan dulu, takut dikatakan perigi cari timba. bagi aku, kalau korang dah set kan dekat mind korang pemikiran macam ni, cheq dah tak boleh nak buat apa la... boleh la teruskan dengan ke"paranoid"an tu.

ada jugak tu, jenis yang suka main2 kan perasaan je. bila lelaki tu dah bagi hint sikit, perempuan tu pon mula la ade keberanian untuk luahkan perasaan, tapi....lepas dah luahkan perasaan, lelaki tu tak de reaksi apa2 pon. maaaannn! it's hurt ok? kaum lelaki, jangan pandai2 nak bagi harapan kalau rasa2 nye perempuan tu bukan yang terbaik untuk korang. bagi hint pada perempuan yang betul2 korang rasa betul2 nak kat dia. jangan nak main2 kan perasaan perempuan, because u'll get the "feedback" later. 

nasihat aku, kalau tak nak serabut kepala, sebok dok pkiaq 

"awek tu agak2 syok dak kat aku?"

atau pon 

"dia tu minat tak kat aku?"

baik la korang terus pergi cakap dekat orang tu. kan dah terjawab.

"eh eh nohfee ni.... cakap bukan main senang! "



well," life is really simple, but we insist on making it complicated" - confucius.


_thank you baca entry nohfee_



kalau suka boleh LIKE





6 comments:

  1. yeah, saya setuju dengan entry ni. kalau tak luahkan, nanti merana, cepat perasan. nanti kalau luahkan, rasa lega but at the same time, rasa gementar dengan penerimaan orang tu :) but i prefer make it secret

    ReplyDelete
  2. jika terminat kat org yg dh berpunya mcm mne???
    blh ke go for it...hehe

    ReplyDelete
  3. susah nk minat kt orang (^_^)

    ReplyDelete
  4. @Miss SH yeah.. everybody has their own pov. ;)

    ReplyDelete
  5. @noRShaLIda 샤 리 다 selagi tak kawen , boleh kot. hahaha, tp better tak payah la kacau daun. =p

    ReplyDelete
  6. @suhaminat susah, x minat pon susah,.

    ReplyDelete