my medulla oblongata

Saturday, July 30, 2011

Home » "Memilih" is NOT a Crime.

"Memilih" is NOT a Crime.

SALAM

semalam baru aku balik dari pergi construction site. 1st time pergi. tapi takde best sangat sebab aku pergi tu pon dh 80% dah siap. tapi interesting jugak la ..sebab ni first time tengok kawasan pembinaan rumah and so on. disebabkan kawan2 aku cakap kalau nak naik prebet pergi batu kawan tu, mahal gila nak mampos kena caj nanti, so kitorang decided mintak kawan aku tolong drive kan. hurm... macam aku cakapkan, aku sangatlah tak selesa naik kereta orang lain selain dari ayah, abang or kakak aku. so, aku pon diam je la sepanjang perjalanan nak ke batu kawan tu. dengar muzik untuk elakkan aku takut sangat.


then after all, masa nak balik baru aku berani sikit nak bercakap apa semua, sebab dah selesa dengan cara die bawak kereta. tengah dok sembang2 tu, tiba2 terkeluar topik pasal lelaki idaman. like..YES, LELAKI IDAMAN.

aku pon cakap la yang aku nak kalau boleh nak ada harta sendiri sebelum kahwin dan lelaki tu kena lagi tinggi dari aku kedudukan dia. then kawan aku tu cakap..

"kau ni memilih sangat la ."

aku cakap la yang aku kena ada kereta, dan rumah sendiri serta pekerjaan tetap dan ade at least master sebelum aku kahwin. well, aku sebenarnya sangat pandang tinggi dekat kakak aku, sebab die ade semua tu sebelum nak kahwin bulan 11 ni. die dah ada kereta, dah ada rumah sendiri, dah ada pekerjaan tetap, dan sedang ambil master! i'm proud of you, my sister!



kakak aku pernah cakap

"kita kena ade semua ni dulu sebelum kahwin, supaya kita ada backup kalau terjadi apa2"

bukan nak paranoid ke apa, tapi even kalau dalam sesuatu meeting ke apa...mesti akan ada pro n cont kan? bila aku dah besar macam ni, baru la aku rasa apa yang kakak aku cakap tu seriously betul. 

but then, kawan aku cakap lagi..tak elok kalau macam tu, sebab takut nanti lelaki pulak yang bergantung dekat kita. who says? bukan lelaki ade ego yang perlu dijaga ke? maruah yang perlu dijaga ke? well, aku prefer lelaki yang ade ego yang tinggi.

so, bila ada kawan lelaki aku yang protes dengan apa yang aku cakap as 

"perempuan kena ada harta sendiri sebelum kahwin"

tu aku rasa macam nak sepak laju2 dekat dorang. everybody has their own preference. kau tak nak sokong takpe, tapi jangan condemn. 

wah, kemain lagi aku nak berfalsafah dalam blog ni. bukannya apa, tapi aku rasa kita tak patut untuk condemn pilihan orang tu, beri nasihat lebih baik dari kau menghajing orang tu. tak salah bagi nasihat. 

emo betul aku ni ek. oh mungkin sebab aku bengang dengan kawan aku lagi sorang ni. aku pantang kalau orang tu mintak tolong kat aku bagai nak rak semua, lepastu, bila aku mintak tolong, he/she doesn;t have any effort to help me. at least by saying

"sorry, aku tak dapat nak tolong kau" 

would be ok, rather than u asked me to asked someone else's help. oh that's pathetic. seriously PATHETIC. well, kawan jenis macam ni aku rasa, aku akan singkirkan siap2 dari list untuk aku tolong dia suatu masa akan datang. orang selalu cakap

"biar la orang buat teruk dekat kita, kita buat je baik dengan orang tu. "

tapi, bukan itu cara aku. cara aku macam ni


TREAT PEOPLE AS YOU WOULD LIKE TO BE TREATED. KARMA'S ONLY A BITCH IF YOU ARE.

aku sentiasa pegang quote ni dalam hidup aku. ;)

#aku rasa aku dah mula "jumpa" balik diri aku. 
#oh thanks kawan .

thank you baca entry nohfee

14 comments:

  1. taniah kerana jumpa diri awak balik.=D

    ReplyDelete
  2. Aku nasihat satu jea, kalau dalam masa nak ambil master tu, klau terjumpa jodoh... terima la... sebab aku dah ramai kawan yang ambil master ni, berat jodoh sikit, mungkin sebab dah usia sedikit terlewat... dan lelaki takut nak masuk jarum... tapi jodoh masing2... ada orang cepat... ada orang lambat...

    ReplyDelete
  3. ah bgos la ko feeara..ape2 pon aq xrse ko senyap dalam kerete...sepanjang perjalan memekak je...ape2 pon aq rse kwn ko yg drove ko gi batu kawan mmg the best laa...

    ReplyDelete
  4. @Tukang Karut oh itu tidak menjadi masalah. hehe thank you..thank you. =)

    ReplyDelete
  5. @Anonymous oh aku rse itula perjalanan paling senyap aku. errrr. LOL
    mmg pon. die the best ever friend doe! seriously die bagus gila compared to budak laki klas KITA yang lain, kat rahim? =p

    ReplyDelete
  6. @nohfee xmo la puji lebih sgt,,,malu lak dak 2..hehehe

    ReplyDelete
  7. nohfee,,, tolong la jgn nk puji anonymous itu sgt2...kang dia kembang terlebey lak wei...hehe

    ReplyDelete
  8. ala sebok plk si nenek tua yg hanye thu berkate2..itu kebenaran kan...klo xde aq everything can't happen

    ReplyDelete
  9. nohfee., aq setuju dgn cara pemikiran ko. marriage it's like gambling. CORRECTION-ayt proper sket. marriage means we take a risk. And i am not saying that every decision in another scope of life aren't risky. They're all have. That's why it's important if we have a second plan if the first plan didn't go along our way. xoxo

    ReplyDelete
  10. @iLLi_aLee_Yana aku cakap tak penah tipu wooo. hahah

    ReplyDelete
  11. @Anonymous sudaaaahhh dok gaduh dekat blog aku pulakk. hahaha.korg ni ponnn. LOL

    ReplyDelete
  12. @Anonymous yes thank you for supporting my ideas. ;)

    marriage it's like gambling. yes true!

    ReplyDelete
  13. @anonymous >> ye la...thnx sesgt sbb tolong kitorg ritue ea encik oyang kerepott

    @nohfee >> yup...mmg betul pown.. =)

    ReplyDelete