my medulla oblongata

Friday, August 5, 2011

Home » "I Want The Real One!"- Breastfeeding is better than Infant Formula.

"I Want The Real One!"- Breastfeeding is better than Infant Formula.

SALAM

hari ni kelas BEL aku dipendekkan masa dari 2 jam ke sejam. kelas soil mechanics pon dibatalkan. untuk apa? yes! untuk support Breastfeeding Month!

semalam, bila dapat tahu yang kitorang kena pergi, i mean WAJIB pergi ke dewan #semua perempuan# ..i was like.. yeah yeahhh.. aku nak tidur dalam bilik. dan masa lepas habis kelas bel tadi, terkantoi pulak dengan lecturer aku. but seriously.. i wanna see my ecs lecturer first. after that i want to go to sleep  pergi dengar ceramah. 

bila aku sampai2 ja, then penceramah tu pon baru nak start bagi ceramah. so, apa yang kita tahu pasal breastfeeding ni?? apa benefits yang kita dapat overall kalau kita melakukan breastfeeding? i mean for those mums. 

banyak sebenarnya kelebihannya.. mari kita kaji kelebihan2 breastfeeding.

1) Higher IQ
anak2 yang menyusu ibu ni selalunya akan mempunyai IQ yang tinggi terutamanya pada sekitar umur 7 hingga lapan tahun.


2) Mengurangkan risiko jangkitan pernafasan kepada baby.


3) Susu ibu(human) mengandungi Lactose yang tinggi, dikuti dengan fat dan protein.
begitu juga dengan susu lembu dan kambing. susu lembu mengandungi lebih protein berbanding susu manusia. tetapi, protein yang terkandung dalam susu lembu mengandungi casein yang menyebebkan hard digestion.  manakala protein dari susu ibu dapat memudahkan proses digestion.


4) Penurunan Berat Badan (kepada ibu )


5) Kurang risiko untuk mendapat Ovarian Cancer, Hip fractures(when they're old), obesity dan juga anaemia(kepada ibu)

sekarang ni, kebanyakan ibu lebih berminat untuk menggunakan susu formula. tapi tahukah anda, susu formula ni  mengandung

BISOPHENOL A. (BPA)

apakah itu? BPA adalah sejenis industrial chemical yang digunakan dalam pembuatan plastik botol susu tu. bila berkata tentang chemical, mesti akan ada effect nye jugak. apakah effect nye? effect nye akan berlaku kepada tumbesaran baby itu sendiri. dari segi otak dan juga behavior . why? because it contains melamine.

selain itu, pada babies yang tidak diberikan susu ibu ni, kebanyakan mereka akan mudah mendapat penyakit Diarrhea(kekurangan liquid dalam badan) , Eczema(penyakit kulit) dan juga  lower educational development. and for those mums yang tidak memberikan breastfeed, akan mudah mendapat breast cancer. 

jadi, kenapa kita nak membahayakan diri kita sendiri? segala yang ada pada diri kita, ada maknanya tersendiri dan kelebihan2 yang kita sendiri tidak ketahui. kalau yang sibuk bekerja..well sekarang ni kan ada pam susu ibu. bagi memudahkan ibu menyimpan susu dan disejukkan sebelum diberi minum kepada baby. pada siapa2 yang tak pernah tengok rupa pam susu, pam susu lebih kurang macam ni la.. #hasil pencarian di google. hehe


pam susu ibu.


well, aku sebagai seorang remaja perempuan menyokong bulan breastfeeding ni. tak salah memberi  community pengetahuan tentang breastfeeding ni. lelaki nak tahu pon boleh.

berdasarkan pendapat kawan aku #dan aku jugak bersetuju dengan pendapat dia ni#,
"kenapa kita nak malu dengan lelaki bila bercakap tentang breastfeeding. bukan satu benda yang memalukan bila bercakap pasal ni. sebab tanpa lelaki, takkan adanya susu dalam gland tu. susu ini terjadi hanya apabila seseorang perempuan itu mempunyai baby nya sendiri. dan cuba fikir, macam mana baby tu nak lahir kalau tiada lelaki yang memberikan benih mereka? so, basically yes! man are not the one who are producing the milk for us, but technically yes. tanpa lelaki, takkan ada anak, bila takde anak, susu pon takkan terjadi dalam gland tu. jadi, kenapa kita nak malu? lelaki juga merupakan the inventor!"

so, lepas ni, kalau ada lelaki yang tanya

"eh korang pergi dengar ceramah apa tadi/semalam/minggu lepas?"

anda dengan bangganya perlu menjawab

"breastfeeding. Talk To Me, Breastfeeding a 3D Dimension. kau sangat rugi tak pergi."

#tapi rasanya lelaki yang immatured je kot akan tanya dengan nada sinis dengan niat untuk memalukan. errrrr
tiada apa yang nak dimalukan. C'mon girls, see into the future!

selepas aku dah seronok dan bersemangat dengar ceramah tu, kitorang kena jawab quiz dan i got this




and this...




awesome right? so lepas ni akan ada lagi event pasal breastfeeding dekat penang ni. so, pada siapa2 yang berminat, boleh la memeriahkan lagi event ni dekat Gurney Plaza this sunday, 7th auguts of 2011. moh lee kite ke saneee!

#errr i have test.

11 comments:

  1. aku setuju dengan member kau punye kata - kata. ha. but most of the girls still memalu lagi kan. normal.

    ReplyDelete
  2. hoho... tetiba aku rasa nak pergi jugak...

    ReplyDelete
  3. @Kyra
    tu la pasal. lumrah ..perempuan ada sifat malu menebal dlm diri masing2. ;)

    ReplyDelete
  4. @Tukang Karut ha..pergila..bagus ni taw. good for the future. =)

    ReplyDelete
  5. err. aku igtkan ceramah je. rupanya ade bulan bulan jugak. hhaha

    ReplyDelete
  6. ad ati nk pki selempang la ni...

    ReplyDelete
  7. @akhmal ariff kepal hahaha yep2. ni bulan breastfeeding. support breastfeeding. =)

    ReplyDelete