my medulla oblongata

Monday, August 1, 2011

Home » say less, act more.

say less, act more.

SALAM

esok bermulanya perjalanan aku sebagai seorang perantau yang berpuasa di negerI orang. 

#oh waitt nohfee, yang kau dok buat terok sangat buat apa? it's NEGERI bukan negara, so tak payah nak sedih sgt ok? oh entry aku kali ni bukan nak bercerita pasal khairul fahmi putus tunang ataupon cincin yang berharga berjuta-juta hasil menabung dari kecik ke apa..tapi aku nak bercerita tentang....

bila datang nye bulan puasa, mesti kita akan dengar orang cakap

"bulan puasa ni, kurangkan mencarut"

"bulan puasa ni, aku nak kurangkan percakapan"

"bulan puasa ni, aku harap, aku tak tinggal solat"

"bulan puasa ni, aku harap, aku dapat p terawikh"

"bulan puasa ni...eh coppppp! tahun lepas punya puasa dah ganti belom???"

haa... aiyoookkk! 




tapi, berapa ramai diantara kita yang boleh tahan buat semua tu selama 30 hari kita berpuasa? ada yang kadang2 tu cakap tu sampai hari ketiga je semangat. lepas tu?? lepastu azam hilang entah ke mana.

yes, berazam tu penting! dan menunaikannya tu pun penting. sama la jugak konsep dengan, kita dah siap buat assignment semua, tapi tak p hantaq ikot timeline yang ditetapkan.. then u want to ask for a marks? without any acceptable reason, i would say this

"dah reti makan, tak reti basuh pinggan"

itu la yang aku nak cerita kan dekat sini.  dah mulakan, tak reti nak akhiri. why these things happened? sebab takde perancangan YANG RAPI.. tak rasa rugi ke bila kita dah siapkan kerja 90%, then lagi 10% tu adalah untuk kita submit kerja je. tapi yang itu pon kita malas. 



same concept with this. kita dah diberi nikmat oleh Allah S.W.T. dan kita cuma perlu berusaha dan berdoa sahaja untuk terus menikmati nikmat yang dikurniakan. kenapa susah sangat nak lakukan? yes, jawapan nye adalah 

MALAS.

penyakit MALAS ni la adalah punca kepada segala kejatuhan hidup kita. disebabkan malas, kita akan mengalami kerugian yang amatlah besar. cuba kalau kita buangkan sedikit sifat malas tu..? mesti semuanya sempurna. 





mungkin disebabkan itu la manusia tidak sempurna, kerana sentiasa ade penyakit malas. dari malas, terjadinya procrastination. which means penyakit suka bertangguh. well, ini la student life. penyakit suka bertangguh. sebab tu la assignment/any kind of tasks given cannot be finished by on time. kenapa? sebab penyakit suka bertangguh. memang seronok sebab kita rasa free pada permulaan, bila dah sampai ke penghujung..like...

"ohmaigod! aku tak siap lagi tutorial solid mechanics ni! esok nak kena hantar! macam mana ni??"

macam mana apa nya? just do it, jangan banyak bunyik. don't be panic. that was your fault. bear it!

lepas dah jadi last minute punya kerja...everything will be like...

"ahh, buat main dan je la... dah tak sempat dah ni"

masa ni la kita buat macam nak tak nak je. asalkan buat. then, lepas dapat result menyesal gila tahap sebab tak buat the best, tak pon ade yang tak sedar diri dok cakap "huhuhu..aku dah buat yang terbaik, kenapa result tetap macam ni?" the best hapenye kalau hantaq nak tak nak je isi kandungan tu? hurmmmm...

so, why are we, people rather choose the hardest way compared to the easiest way? because of those Satan? well, di bulan puasa ni, dah takde alasan dok kata syaitan yang buat aku jadi malas pa semua..sebab di bulan puasa ni la..segalanya bergantung pada kita,. kalau kita malas puasa atau MALAS atau SUKA BERTANGGUH. itu  bukan disebabkan syaitan yang berkeliaran kat sekeliling angpa..tapi itu disebabkan diri angpa sendiri. nak berubah? then prove it! this is the time for us to change. and keep on maintaining the good behavior eternity. bukan masa bulan ramadhan je,.. lepastu, solat entah ke mana, baca al quran entah ke mana... 




so, this is the time for us to change!

#yes, actually, aku sedang bercakap pada diri aku sendiri dan kepada korang semua.

akhir kata, 

"PEOPLE WHO DECIDED TO CHANGE AT TWELVE WILL DIE AT ELEVEN"

ok, thank you baca entry nohfee. 
#semoga kita sama2 mendapat keberkatan dan kemanisan iman di bulan ramadhan ini. insyaAllah. to all muslims, SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK. =)



#credits to tumblr.

8 comments:

  1. weyhhh...cantik la ko punyer pix miss nohfee =P

    ReplyDelete
  2. Macam melodi cakap...
    Kurangkan KONTROVERSI.. Tingkatkan PRESTASI..

    Taktik Orang Tak Berpuasa

    ReplyDelete
  3. me too..still dlm proses..=)
    like that quote..da tgk cter tu?

    ReplyDelete
  4. @nohfeecter 11th hour..quote die 'the man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th'..mj tau pon sbb bce novel hlovate..

    ReplyDelete
  5. @MJ oh yeke. miahahha tak pernah dgr la. quote tu nohfee dpt dr lecturer english nohfee masa sem 1 dulu. hihih

    ReplyDelete