my medulla oblongata

Saturday, August 13, 2011

Home » Stop Insulting.

Stop Insulting.

SALAM

setiap manusia ada melakukan kesalahan. am i right? dan kita siapa nak menghukum kesalahan mereka dengan kata2 yang keji lagi kesat? oh.. nak jadi serbanistas kot. thanks, but no thanks.

oh yes i am~~

jangan la persoalkan cara aku menghormati orang yang aku hormati. setiap orang ada cara sendiri untuk meletakkan hormat mereka pada orang itu.

paling aku sakit hati bila ada orang yang berniat nak menyedarkan kesalahan orang lain, tapi dengan cara yang salah. dok seronok la mengutuk bagai tu semua. sampai lupa yang ini adalah bulan puasa. at least respect la weh bulan puasa. tak payah nak mencarut sangat. 

bila diri kita ni dah penuh dengan sikap keji, iri hati, sakit hati, dan yang paling penting, KURANG IMAN, itu la yang main sembur je dekat orang lain.

apatah lagi kalau orang2 tu semua tak tahu menahu pon cerita 100%. taw cerita 40% dah kecoh macam taw dari awal sampai habis. lepas tu kutuk berapi, tak hengat syurga. well, itu la sikap kita sebenarnye. 

orang kata 
"api yang marak, jangan disimbah dengan minyak"


kan api tu dah marak. c'mon la. benda dah lepas. lepas je la. jangan la nak hentam kesalahan orang lain macam die tak de peluang nak repent. dah besar, dah boleh pikir. jangan tunjuk je agama tinggi, tapi tak praktikkan nilai agama yang ada. marah, marah jugak, emosi, emo jugak. masa ni la nak tengok tahap nilai agama seseorang tu,. macam mana die boleh tangani masalah tu. kalau caranya betul. alhamdulillah..kalau tak..?

i'm not trying to be an angel here., but i'm so sick of  this attitude problem among us. ini la sikap kita

-bila ada orang marah, akan ade batu api sokong sama.

- bila ada orang buat salah, kita hukum orang tu macam tiada pintu taubat untuk dorang. well, manusia kan "perfect".

-bila emosi, mula menyumpah seranah

-bila tak tahu apa2, sebok dok canang macam tahu semua.

-bila ada ilmu seciput, mula nak berdebat without any reasonable point.

-bila everything goes perfectly awesome, ade yang akan cakap 'mesti ada yang tak kena'

-bila everything has ruined perfectly, ade orang akan cakap 'tu la, tak nak ikot cakap aku'



bila la manusia ni nak berubah? aku pon tak perfect. tapi aku seriously sakit hati dengan mentaliti kita semua yang berlagak macam perfect. 

again, kalau dah salah..jatuhkan hukuman salah. and that's it! tak payah nak ungkit lagi dah. tak payah nak memaki hamun. apa kau dapat? markah quiz kau balik? A+ for that subject? absolutely not. but exactly yes for sins. 


akhir sekali aku nak seru semua orang dan diri aku sendiri. please..

MIND OVER MATTERS.

gunakan la minda yang dikurniakan sebaik yang mungkin, aku tak sempurna pemikiran, dan tak mungkin akan sempurna. sebab setiap hari akan ada je kesalahan yang aku lakukan,. macam mana pulak dengan korang? sempurna tak? 

_thank you baca entry nohfee_      

ok this is the style when someone pissed you off, but you can't say anything to defend yourselves. this is what i feel.




7 comments:

  1. ni kau buat enry pasal pe

    ReplyDelete
  2. @Anonymous pasal hape tah. pasal pergaduhan kanak2 kot . haha

    #baca la dulu

    ReplyDelete
  3. no one is perfect =)...tapi gamba yang last tu,, da perempuan tu macam nohfee,, bila marah...hahaha XD

    ReplyDelete
  4. @Tukang Karut tu la pasal, entry sblum ni pon kacau jugak. hehehe.

    ReplyDelete
  5. @iLLi_aLee_Yana betol tu.
    tipah, tak elok ckp macam tu nakk. =p

    ReplyDelete
  6. mj terbyg kot nohfee geram mcm dak kecik tu..hehe..but seriously, kite mmg kdg2 akn jdk lpe diri ble timbul smthng yg tak kena di mata kite..hope diri ni tak cpt menghukum org lain..insya Allah..

    ReplyDelete