my medulla oblongata

Saturday, October 18, 2014

Cerita Maksu Zara

hai!

setiap kali nak update blog, setiap kali tu lah aku nak cakap "dah lama tak update blog". cerita dia memang aku malas nak update blog. buat apa yedak? twitter kan hado. lulz


banyak sangat cerita yang nak diceritakan. tapi 140 aksara dekat burung biru tu terlalu menonjol. terlalu ramai dah yang menjadikan burung biru tu lama sosial extreme mereka. jadi, aku rasa ada baiknya aku berpindah balik ke dunia blog.

masuk semester ni, aku dah semester 6. kiranya dah 3rd year student untuk kos aku. rasa macam sekejap je. pejam celik pejam celik aku dah pon menjejaki "senior year" aku dekat universiti. loads of experiences that i have gained. thank you to all.

rasanya aim aku untuk semester ni macam biasa lah. nak KURUS dan nak PANDAI. dalam kata singkatnya, Beauty With Brain. yes, itu aim aku semester ni dengan harapan ianya menjadi. but i hv few problems. semester ni aku dapat seorang lecturer yang quite garang. lagi lagi pada subjek yang aku sangat suka, which is MATHEMATICS. nak garang pun ada had pada pendapat aku la. garang bukan bermaksud tidak menghormati orang lain. remember, don't use harsh words. that is so wrong. kadang kadang bila fikir balik, bila dapat lecturer yang suka attack aku dalam kelas ni, aku jadi demotivated pulak nak study math. but at the same time, aku kenal seorang lecturer dekat satu chatroom ni. lecturer electrical. rasanya dia ni dah bukak satu pandangan atau sisi lain aku terhadap lecturer. "tak semua lecturer ada attitude yang elok. lecturer pun manusia biasa jugak". aku kadang kadang cerita jugak lah ke lecturer ni betapa aku demotivated nye belajar math untuk semester ni. aku tak pernah rasa se-demotivated macam ni seumur hidup aku yang 22 tahun ni. this lecturer is really something!

bila fikirkan balik, rasa nak menangis pun ada. rasa malu sebab dimalukan dalam kelas. cerita dia, aku belajar. bukan tak belajar. for my entire hours in 24 hrs, aku lebihkan kepada study math daripada study subjek my own course! tapi bila masuk kelas rasa macam demotivated bila asyik kena tengking sebab salah buat jawapan. aku harap, IF aku jadi lecturer one fine day, aku takkan jadi lecturer jenis macam ni though i might have assoc prof-titled.

dan berita paling menggembirakan aku hari ni, aku dapat tahu saudara aku, dapat jadi lecturer fskm dekat uitm shah alam. dan dia mengajar subjek math untuk engineer (further calculus for engineers). surely itu subjek junior aku. haha. tapi kiranya lepas ni kalau aku nak belajar math, aku jumpa dia terus. tak payah nak jumpa orang yang selalu tengking/pandang sinis bila jawab soalan yang aku utarakan. post aku ni bukan post nak mengumpat lecturer ke apa. tapi aku sedih sebab dapat lecturer macam ni. sedih sangat.

what else?

oh ye, my sis dah ada baby. his name is Muhammad Hariz Zafran Shah bin Mohd Shahril. panjang betul nama dia. nasib baik maksu dia ni cepat mengingat nama orang, kalau tak sampai ke sudah aku panggil dia bobot je manjang. LOL

what else?

my love life?

i don't have one. and i don't ever consider to have one in this mean time. mungkin akan cari bila aku dah betul-betul berjaya. masa tu aku harap aku akan jumpa dengan lelaki yang betul betul sesuai dengan aku. why? because as for now, i'm preparing myself to be a better lady. aku sekarang ni sedang mengrajinkan diri memasak, membuat kek, biskut, kuih etc. dan dalam pada masa terdekat aku nak belajar menjahit. actually i do know how to sew. aku pernah menjahit langsir rumah aku. but that was really ages ago. masa umur aku 15 tahun kot. haha. sekarang ni nak jahit bagi tak senget pun ambik masa sejam jugak lah. padahal koyak dia dalam 15 cm je. kehkehkeh. tapi takpe, usaha tangga kejayaan. aku berusaha untuk dapatkan masa depan yang cerah.

oh ye, cerita pasal kurus. it's been 2 months since the day i aimed for "aku nak kurus!" alhamdulillah my weight loss about 7-8 kilograms. bagi aku, 7-8 kg is really a large amount. since it has changed the value of the first digit of my weight. LOL. aku buat sejenis diet yang diberi nama Diet Atkins. aku mengrajinkan diri aku mengolah segala resepi yang ada. memang aku akui la, diet ni memerlukan kos yang agak tinggi kalau nak dibandingkan kau ambik pil "Figured Up" pehtu telan. memang diet pesen atkins ni sangat tinggi ongkos nya. while on the other hand Figured Up only costs you RM30-50 per bottle. meanwhile, if you're practicing Atkins' it'll costs almost hundred for a month. apa yang aku beli?

1) cauliflower
2) broccoli
3) salad
4) kewpie mayonnaise (red color)
5) nandos sauce (extra hot peri peri)
6) proteins (chicken, meats, fish, etc)
7) green tea
8) pal sweet (sweetener)
9) eggs (lots of)
10) cheese


i spent almost hundred for a single receipt! so i should make it worth by following all the do's and don'ts for this type of diet.  again, alhamdulillah. my friends starting to acknowledge the changes of my shape. well i couldn't believe at first by just believing that "oh, ini sebab aku pakai baju yang memang nampak kurus". tapi bila aku pakai baju kurung yang semester lepas pakai memang ketat nokhorom. sekarang ni rasa longgar. especially kat tang peha dan perut. haha. in fact Shima Sensei pun perasan aku makin kurus. haha lagi. so aku tak kesah dah kalau orang nak kata aku gemuk atau gedempol ke. because i'm so gonna be fit better than you could ever imagine. the one that will destroy your negative cells into ashes, that'd probably me. yet, i;m still in the making of me, myself. sabar, calon suami... these are all for you (2nd) but 1st these are all for me (prior). hehe

okay. i shall end this typing-session with my OLD-VERSUS-NOW- picture. hehe. oh okay, that one is my cousin. qadir. not my boyfriend. i don't have that much of ootd-type of pictures. found these. uploaded. hiks!

okay bye.





left : now


                         right : last semester