my medulla oblongata

Tuesday, March 31, 2015

TELL THE WORLD, I'M IN LOVE!

Such a long time i've gone through this kind of feeling. And I almost forgot how sweet this feeling was like. I have expectation. And he conquered well the expectations of mine. Suddenly I feel




"I'M GONNA WAIT FOR HIM"



A very quick, sudden thought. And I promised to myself to never confess this. Will keep this as one of my spiritual strength. The rules here are still at the same grid. He's not medical student though. but I think, he can be the cure to my sickness, the eraser to my mistakes, and the sweetness to my life. I'm gonna wait for you. I know, this might sounds silly, reckless. But all i know, i like you and i'm gonna for you no matter how. 



Take your precious time, find okane o takusan desu. Hontoo takusan desu! And we will live happily. Zutto ikitte na! Go prepare yourself at your best! And i will prepare mine. I will start behave myself...to suits you, to completes you. 



No matter what, i will never reveal to anyone the person i am really into now. But if we are not meant to be, i just want to have a permanent memory of this. The sweet feeling. I don't want to miss any of this feeling so that I could tell to my childre. How sweet to fall in love with someone who didn't know your feeling. (The best part, I think he has completely friendzoned me). It's okay. Above all, i will wait for you.






Now, please listen to these 2 songs that I never gave to anyone because these 2 songs are really special for me. 



ONLY HOPE - MANDY MOORE
LEARNING TO BREATHE - SWITCHFOOT. 




Please, listen to the lyrics carefully. ;)





Sincerely, 

ZAFIRAH TAJUDIN




Footnote; I'm not a pyschopath. But is this love? Because if it is, I think, this is my first love. :)

Saturday, October 18, 2014

Cerita Maksu Zara

hai!

setiap kali nak update blog, setiap kali tu lah aku nak cakap "dah lama tak update blog". cerita dia memang aku malas nak update blog. buat apa yedak? twitter kan hado. lulz


banyak sangat cerita yang nak diceritakan. tapi 140 aksara dekat burung biru tu terlalu menonjol. terlalu ramai dah yang menjadikan burung biru tu lama sosial extreme mereka. jadi, aku rasa ada baiknya aku berpindah balik ke dunia blog.

masuk semester ni, aku dah semester 6. kiranya dah 3rd year student untuk kos aku. rasa macam sekejap je. pejam celik pejam celik aku dah pon menjejaki "senior year" aku dekat universiti. loads of experiences that i have gained. thank you to all.

rasanya aim aku untuk semester ni macam biasa lah. nak KURUS dan nak PANDAI. dalam kata singkatnya, Beauty With Brain. yes, itu aim aku semester ni dengan harapan ianya menjadi. but i hv few problems. semester ni aku dapat seorang lecturer yang quite garang. lagi lagi pada subjek yang aku sangat suka, which is MATHEMATICS. nak garang pun ada had pada pendapat aku la. garang bukan bermaksud tidak menghormati orang lain. remember, don't use harsh words. that is so wrong. kadang kadang bila fikir balik, bila dapat lecturer yang suka attack aku dalam kelas ni, aku jadi demotivated pulak nak study math. but at the same time, aku kenal seorang lecturer dekat satu chatroom ni. lecturer electrical. rasanya dia ni dah bukak satu pandangan atau sisi lain aku terhadap lecturer. "tak semua lecturer ada attitude yang elok. lecturer pun manusia biasa jugak". aku kadang kadang cerita jugak lah ke lecturer ni betapa aku demotivated nye belajar math untuk semester ni. aku tak pernah rasa se-demotivated macam ni seumur hidup aku yang 22 tahun ni. this lecturer is really something!

bila fikirkan balik, rasa nak menangis pun ada. rasa malu sebab dimalukan dalam kelas. cerita dia, aku belajar. bukan tak belajar. for my entire hours in 24 hrs, aku lebihkan kepada study math daripada study subjek my own course! tapi bila masuk kelas rasa macam demotivated bila asyik kena tengking sebab salah buat jawapan. aku harap, IF aku jadi lecturer one fine day, aku takkan jadi lecturer jenis macam ni though i might have assoc prof-titled.

dan berita paling menggembirakan aku hari ni, aku dapat tahu saudara aku, dapat jadi lecturer fskm dekat uitm shah alam. dan dia mengajar subjek math untuk engineer (further calculus for engineers). surely itu subjek junior aku. haha. tapi kiranya lepas ni kalau aku nak belajar math, aku jumpa dia terus. tak payah nak jumpa orang yang selalu tengking/pandang sinis bila jawab soalan yang aku utarakan. post aku ni bukan post nak mengumpat lecturer ke apa. tapi aku sedih sebab dapat lecturer macam ni. sedih sangat.

what else?

oh ye, my sis dah ada baby. his name is Muhammad Hariz Zafran Shah bin Mohd Shahril. panjang betul nama dia. nasib baik maksu dia ni cepat mengingat nama orang, kalau tak sampai ke sudah aku panggil dia bobot je manjang. LOL

what else?

my love life?

i don't have one. and i don't ever consider to have one in this mean time. mungkin akan cari bila aku dah betul-betul berjaya. masa tu aku harap aku akan jumpa dengan lelaki yang betul betul sesuai dengan aku. why? because as for now, i'm preparing myself to be a better lady. aku sekarang ni sedang mengrajinkan diri memasak, membuat kek, biskut, kuih etc. dan dalam pada masa terdekat aku nak belajar menjahit. actually i do know how to sew. aku pernah menjahit langsir rumah aku. but that was really ages ago. masa umur aku 15 tahun kot. haha. sekarang ni nak jahit bagi tak senget pun ambik masa sejam jugak lah. padahal koyak dia dalam 15 cm je. kehkehkeh. tapi takpe, usaha tangga kejayaan. aku berusaha untuk dapatkan masa depan yang cerah.

oh ye, cerita pasal kurus. it's been 2 months since the day i aimed for "aku nak kurus!" alhamdulillah my weight loss about 7-8 kilograms. bagi aku, 7-8 kg is really a large amount. since it has changed the value of the first digit of my weight. LOL. aku buat sejenis diet yang diberi nama Diet Atkins. aku mengrajinkan diri aku mengolah segala resepi yang ada. memang aku akui la, diet ni memerlukan kos yang agak tinggi kalau nak dibandingkan kau ambik pil "Figured Up" pehtu telan. memang diet pesen atkins ni sangat tinggi ongkos nya. while on the other hand Figured Up only costs you RM30-50 per bottle. meanwhile, if you're practicing Atkins' it'll costs almost hundred for a month. apa yang aku beli?

1) cauliflower
2) broccoli
3) salad
4) kewpie mayonnaise (red color)
5) nandos sauce (extra hot peri peri)
6) proteins (chicken, meats, fish, etc)
7) green tea
8) pal sweet (sweetener)
9) eggs (lots of)
10) cheese


i spent almost hundred for a single receipt! so i should make it worth by following all the do's and don'ts for this type of diet.  again, alhamdulillah. my friends starting to acknowledge the changes of my shape. well i couldn't believe at first by just believing that "oh, ini sebab aku pakai baju yang memang nampak kurus". tapi bila aku pakai baju kurung yang semester lepas pakai memang ketat nokhorom. sekarang ni rasa longgar. especially kat tang peha dan perut. haha. in fact Shima Sensei pun perasan aku makin kurus. haha lagi. so aku tak kesah dah kalau orang nak kata aku gemuk atau gedempol ke. because i'm so gonna be fit better than you could ever imagine. the one that will destroy your negative cells into ashes, that'd probably me. yet, i;m still in the making of me, myself. sabar, calon suami... these are all for you (2nd) but 1st these are all for me (prior). hehe

okay. i shall end this typing-session with my OLD-VERSUS-NOW- picture. hehe. oh okay, that one is my cousin. qadir. not my boyfriend. i don't have that much of ootd-type of pictures. found these. uploaded. hiks!

okay bye.





left : now


                         right : last semester






Saturday, February 16, 2013

Iceberg

assalamualaikumwarahmatullahhiwabarakatu.

dunia blogging dah semakin tidak mendapat sambutan dari golongan muda since kita ada twitter, facebook, tagged, apa lagi? so tinggal lah bloggers yang blogging bukan sekadar untuk hiburan tetapi untuk duit. no offense. untuk kali ni, biarlah aku berbicara berkenaan perihal hidup yang agak lama aku tak ceritakan di blog ni. aherherher

banyak pulak cerita nak diceritakan ni, tapi nak mulakan yang mana satu ye? okay, berkenaan situasi aku sebagai JKK Perka dulu la. so, apa tu PERKA? Perka stands for Persatuan Kejuruteraan Awam  UiTM Shah Alam. entah macam mana, aku boleh get involved perka ni. semua disebabkan makanan. takpe lupakan.

1st time dilantik menjadi timbalan setiausaha, memang sangat busy. dengan aku sangat tak reti nak menulis surat. hello? aku tulis blog bukan tulis surat. surat tu terlalu formal bahasanya. kalau dalam blog, lain la kan. life aku masa semester satu ibarat pokok bergoyang dilanggar arus angin. wah menangis cikgu bm aku baca ayat ni. satu perkara berkenaan aku, aku lebih suka habiskan dulu kerja berkenaan PERKA then baru start belajar. oh ye, mungkin disebabkan tu la, result semester 1 aku tak berapa nak memberangsangkan. dengan kata lainnya. ah bodohnye aku! tak pernah aku tahu aku bodoh seperti ini!

masuk semester 2, hamik kau, hilang segala kemaluan aku. oh ye, saya seorang pemalu, tapi kalau dah lama kenal, boleh hilang kemaluan. lol. but seriously as time passing on, ukhuwah antara JKK perka makin kuat, dan honestly aku tak rasa menyesal dah masuk fast track. at least aku tahu, ada jugak budak civil yg perangai macam kawan kawan aku dekat penang. mungkin aku rasa inferior sebab aku tak rapat dengan budak budak batch aku. i guess so. masuk sem 2 barulah aku rapat dengan budak budak batch. mungkin disebabkan aku fikir, banyak info aku perlu sebarkan pada budak2 batch, jadi apa salahnya rapatkan diri aku dengan mereka? ye tak?

semester 2 sangat menguji kesabaran aku. baik permasalahan Perka mahupun kemehuan pelajaran aku sendiri. aku banyak menggunakan dialog dalaman untuk berfikir dengan elok. walaupun semester 2 ni memang heaven la aku cakap. sebab kawan kawan kelas yang makin awesome. tapi masih meninggalkan titik hitam. disebabkan terlampau banyak main, dan berfikiran "ah aku mampu buat" dengan penuh yakin. aku akhirnya kecundang pada subjek yang aku agakkan boleh diteruskan. sedih memikirkan perihal tu.

tapi tu la kan, atas nasihat senior, Hassan dengan Madi, Ammar dan Imran, oh ye Imran, berkenaan dia tak mampu aku nak ceritakan pada semua orang. hahaha. okay sambung balik. dengan adanya dorang, semangat aku untuk belajar tu datang balik. dan aku harapkan sangat sangat perubahan ni akan berterusan sehingga aku mencapai kejayaan selari dengan maksud nama aku, mencapai kejayaan. gituuuu!

masuk semester 3 ni, aku berazam, bukan sahaj untuk berubah gaya studi, malah berubah dari segi fizikal atau appearance serta rohani. mungkin kejayaan tu payah untuk aku lihat disebabkan jauhnya hubungan aku dengan Maha Pencipta. InsyaAllah, semester mendatang aku cuba berubah sedikit demi sedikit. aku akan cuba untuk beristiqomah dalam perubahan aku. so sekarang ni aku perlu kutip cara cara study yang elok. oh ye, aku kena cari balik buku , hadiah dari kakak aku berkenaan gaya studi yang cemerlang. i need to follow em.

satu lagi. kawan jugak memainkan peranan yang penting. insyaAllah aku boleh atasi godaan hidup. hahah.


kata akhir aku,

"i won't let anybody become the iceberg to my Titanic"

chao!

Monday, December 24, 2012

Cinta atau Penambah Rasa?

Bila kau single, seorang pon tak pandang kau. tapi bila kau dah berpunya. pap! sekelip mata ramai yang cuba mencuba kau. kau tinggalkan mereka yang cuba sailang kau dari dia. tapi kau yakin, pada kesetiaan kau. kata kau, 'kesetiaan aku jangan diuji'. masih berpegang teguh kau pada kata kata tu. kau lupa yang seteguh kata-kata kau, akhirnya lemas juga dalam layanan perasaan.

Datang seorang lagi, cuba menyapa kau. sanggup kau rahsiakan status, agar tidak diketahui. bukan berniat untuk menipu. tapi cuba membiarkan diri kau tenggelam dengan 'love bubble' ciptaan kau sendiri. kau cuba mencari yang lebih baik dari yang sedia ada sehingga lupa pada percaturan yang kau kira tidak mengikat kau dan dia. tiada komitmen kata kau. ah sudah.

kata orang "kalau kau dah ada pasangan, tetapi pada yang sama kau minat pada orang lain, pilih yang kedua, kerana kalau kau betul mencintai yang pertama tak mungkin kau berpaling pada yang kedua".

kata aku "semua itu bullshit". pernah kau dengar "tak cukup"? kau tak dapat apa yang kau nak bersama orang yang kau sayang. pasangan kau tak menghargai kau sebagaimana yang kedua menghargai kau. kau rasa sangat selesa dengan perhatian yang diberikan. tapi kau lupa, itu bukan cinta. tapi itu adalah penambah rasa. yang kedua tu hanyalah sebagai ajinamoto dalam masakan kau. jangan... jangan kau anggap tu cinta.

tiba masa, kau mulai bosan dengan pembawakan Si Kedua. kau mula rasa mual dengan caranya. kau mula menjauhkan diri. teringat pada yang masih menanti. kasihan dia, sudah berapa banyak kali , dia telah kau sakiti?

sudah. jangan sesekali kau mengungkit hal ini. biar ianya cermat disimpan dalam hati. pulang pada si dia yang masih menanti. memang kau nampak jahat menduakan dia dalam diam. tapi sudah kau rasakan penangannya bukan? sekurang-kurangnya kau sudah mengambil iktibar dan tahu dimana silap kau. kata orang ambil yang jernih buang yang keruh.




Friday, December 14, 2012

Dear Diary 1.

punya pening nak letak headline apa. main taram je la. oh ye,
hye bloggers!!!

woaahh i am so not into blogging anymore. ah twitter kau ni dasar perampas. merampas kebahagiaan aku berblogging sejak setahun yang lalu. takpe, aku bahagia sekarang. kehkeh

sebenarnya life dekat shah alam ni tak ada la teruk sangat yang macam aku bayangkan masa sem lepas. kalau semester lepas memang disaster habis. terumbang ambing jugak la hidup aku. dengan nak kejar perka nye lagi, dengan nak belajar nye lagi. memang tunggang langgang. sampai ada satu masa aku rasa give up. atas nasihat kawan aku dok bebel bebel suruh aku bersabar, now here i am!

via tumblr


aku mengambil pendekatan untuk rapat dengan budak2 satu kelas, so takde la aku lifeless sangat. tapi bila dah rapat satu kelas ni, akan ada yang mula ambil kesempatan terhadap kebaikan kau. tak kisahlah sama ada kawan kau sendiri mahupun yang tak pernah2 rapat dengan kau. tapi aku fikir, ini lah peluang aku untuk seize the moment! kalau aku tak buat sekarang, masa masa yang akan datang aku akan menyesal kalau tak buat. tapi.....



bila terlalu banyak kesempatan aku yang mereka ragut, aku seakan2 tak ada masa untuk diri aku sendiri. perihal keluarga toksah cakap la.. memang dah tak balik rumah dah... tiap2 minggu bila parents aku tanya balik tak? aku jawab tak. ahh kalau aku jadi parents aku, memang dah maki anak aku. tak reti nak jaga hati orang tua langsung! tapi, apa boleh buat, tanggungjawab aku tak terlaksan laksana. how about my responsibilities toward my parents? ahh berat otak aku untuk memikirkannya.

kawan kawan dekat uitm penang dah mula takut nak contact aku. kata dorang, takut ganggu masa aku. ahh serba salah dibuatnya. aku yakin, se sibuk sibuk aku ni , mesti akan ada hikmah nya jugak. akan nampak jugak hikmah yang terselindung. aku yakin tu.  

bila imbau balik kenangan aku dekat penang dulu, serius awesome! ada geng aku nak cari pasal dengan orang lain, ada geng back up kalau aku tak lepas nak kenakan orang tu, dan yang paling best, ada 3 4 orang yang aku boleh takrifkan sebagai soulmate aku. ikhlas dengar masalah, bantu dan sabar. i miss us. ahh kau ingat ni mesen masa ke apa? takkan dapat la kau nak kembali ke masa lama balik, walaupun sekarang kau terasa macam bodoh sebab pilih fast track sebab nak lupakan kisah silam kau dengan ex. gila punya kerja!

it's okay feera, u'll find your own trademarks soon. biarkan orang sekeliling kau nak gelakkan kau ke apa, kau teruskan dengan cara kau, kasi upgrade diri kau. kau pandang mereka dengan sebelah mata je nanti. seriously sebelah mata?? SERIOUSLY? yes.


"there're reasons why we met. either a blessing or a lesson."

till then, bye bye.