my medulla oblongata

Friday, October 28, 2011

Something that you should know about me.

SALAM

hari ni, aku bangun awal la kann. well, mungkin sebab aku malu dengan sorang ni. dah 3 hari kot, dia asyik mesej aku around 7am or 7.20 am "selamat pagi". yang aku pulak tiga-tiga hari dok reply around pkol 12 tgh hari.. cakap "selamat tengah hari" wuihhhh awkward gila! so, aku dengan gagahnya kunci jam pukol 6 lebih. lepas solat pe semua terus tertido. then dapat mesej 'selamat pagi' tepat pkol 7pagi. selamaaaatt sempat aku nak reply. takdela malu sangat aku hari ni. =)

ok done with sebab2 bangun awal aku. now, aku nak cerita pasal kawan. apa tu kawan? scolds like father, screams like a mother, fights like brothers sisters is it? 

pada pandangan aku, kawan yang baik adalah kawan yang memahami situasi kita.memahami dengan erti kata yang lain, MEMASUKKAN KEADAAN DIRI MEREKA DI SITUASI KITA. *yes, i found one. 

masa aku sem 2 dulu la kan, aku rapat dengan kawan aku ni. like..seriously RAPAT. but then bila dah masuk sem 3 mmg well APART. sangat jauh.. eventhough kadang2 jalan sama2 pergi kelas pon, i couldn;t feel the same way like the sem's before.

apa yang aku nak kawan2 aku faham kat sini adalah :

aku bukan la jenis kawan yang jealous kalau kawan2 aku kawan dengan orang lain. woo that is sooooo not me. aku jenis yang independent. kalau, tak ok dekat sini, aku akan try kat sana. actually i treat my friend all the same. tak kesah la kau bestfriend ke, kau kawan rapat ke apa ke.. semua sama. kecuali family. yes, except family. i'd do anything for my family...ANYTHING




bukan bermaksud aku tak boleh buat apa2 untuk kawan2 aku. tapi, aku rasa everything has the limit right? so do friendship. 

don't misunderstands me if i care too much for you. this is the way i am.

sebab mak aku nurse.so the way she taking care of us, we can FEEL it. mungkin aku dah terikut cara mak aku.

dari aku sekolah rendah lagi..kawan yang selalu dengan aku akan bertukar tiap2 tahun. macam kalau masa form 1 dengan orang lain, dengan form 2 aku p rehat dengan  orang lain, form 3 pon dengan orang lain. so aku memang jenis macam ni, suka discover. and i love making friends. like REALLY friends. kalau aku rasa dia ni 1 masa nanti jenis yang tak boleh nak mintak tolong, well, aku awal2 jauhkan diri. 

motif aku buat entry ni... mungkin sebab aku agak terasa jugak la dengan kakak aku cakap

my sis : eh feera, kau nak berapa kad jemputan kahwin aku ni? *nak edarkan
me : tak payah la. kawan2 aku duduk kat utara sana.
my sis : kau tak ada kawan ke kat area pj ni? masa kau sekola dekat sri permata dengan teknik setapak takkan kau takde kawan kot? takkan mrsm dengan uitm je?


aku terdiam. aku ade. tapi too awkward to invite them. the conversation will not be exciting as before.




Friday, October 14, 2011

Signs He Love/Like You.

SALAM

kalau dulu aku ade update Signs She Love/Like You. so, sekarang ni aku rasa macam nak update pasal sign lelaki suka dekat perempuan. ni hasil aku tanya kawan2 lelaki aku. plus aku baca sikit2 dekat internet dan buku. aku taw, kalau aku membebel panjang2 pon bukannya ada yang nak baca mukadimah aku. semua teros p tengok bnde yang aku highlight kn? yea yea.. aku taw tu... jadi ini lah hasilnya. check it out!


1) Mesej/Call
1st step..to be a friend. tak gopoh2 terus confess. dia akan start berkenalan dengan girl yang dia minat dengan mesej/call.
selalu sangat kita dengar orang akan tanya dekat kita
"mesej dengan siapa tu? dengan pakwe letteww?"
then kita akan marah2 manja like
"eh mana ade. kawan je"
padahalnye.. yes. 24 jam mesej. ade je benda yang nak diborakkan. dari bangun tidur, sampai masuk tidur, tangan tak lekang dengan handphone. ralit reply mesej, takpon asek call. *tak semua lelaki mcm ni


2) Privacy.
kaum lelaki ni akan start tanya your privacy thing ...about your life. sebab dorang nak taw pasal girl yang dorang suka. macam mana dorang nak tanya? yes by mesej/call. 



3) Berubah Perangai.
kalau dengan kawan2 dia, lain cara dia layan., kalau dengan perempuan yang dia suka, dia akan jadi lain cara yang dia layan. takkan sama. mungkin dia dengan kawan2 dia, dia mungkin jenis yang suka menyakat atau menyakitkan hati orang. tapi bila dengan perempuan yang dia suka, karakter die automatically akan berubah. suka sakat mungkin..but maybe in proper way. ;)




4) Pendapat
lelaki tu akan kerap mintak pendapat pada perempuan yang dia suka. kenapa? sebab dia percayakan perempuan tu dan rasa rapat dengan perempuan tu. *tak semua lelaki macam ni.


5) He's happy with you.
jangan confused pulak. yes kawan jugak akan rasa happy bila dengan kita. tapi kalau with a guy who is attracted to a girl, dia akan setting muka dia with a wide grin, no matter what he's doing. ( referring site) .


6) Ingat
lelaki akan ingat setiap perkara yang perempuan tu cakap. walau sekecik mana pon perkara tu.






7) Looking at You
he will keep on looking at you while you're around. and feel shy when you look at him directly.



ok tu je la kot tanda2nya. so? ade tak lelaki2 dekat sekeliling korang yang berperangai macam ni? so, take note .  lagi satu, macam aku cakapkan dari awal tadi, all these SIGNS aku dapat dari hasil pertanyaan aku dekat kawan2 lelaki aku dengan baca dekat internet and a few books here and there. so, to all Mr out there, sorry la kalau ade yang salah ye. tak semua lelaki sama kan? girls out there, take note starting from now! cheers.


_thank you baca entry nohfee_



Wednesday, October 5, 2011

This Drama.is..really..really...

SALAM

waaa tinggal 1 lagi paper! macam tak percaya aku dah buat final exam. yang paling aku tak percaya nya, aku dah jawab exam. walaupon masa sebelum final tu, aku rasa... apa sebenarnya yang aku dah belajar? ok, sangat la student....masa dekat nak final baru nak pulun. baru nak call lecturer, kata nak jumpa. baru la nak tanya lecturer itu ini. kesian Miss Farah kena layan soalan aku yang bertimbun macam guni tu semalam. 

jgn tanya aku, apa dia tulih. haram aku nak faham


korang pernah tengok cerita 1 liter of Tears tak? alaaa... yang cerita perempuan ni ade satu penyakit yang tak boleh nak disembuh tu. serious cerita tu sangat la memberi impak pada aku. ni la cerita kedua yang aku tengok yang aku rasa sebak sangat. dan adalah cerita pertama aku menangis tengok. 

aku kagum gila dengan Aya(watak utama) yang struggle gila2 untuk hidup. walaupon dia dah tak boleh nak hidup, tapi, die cuba jugak untuk berjalan sebab die takot kalau die tak praktiskan berjalan, die takkan sembuh. in fact, memang penyakit tu tak boleh nak diubati pon. dalam masa tu jugak, kawan die, Haruto datang bantu die. ada dengan dia, bila dia sangat2 perlukan si Haruto ni. sampaikan at one part ni, Haruto confess yang die suka dekat Aya. tapi Aya cakap, die mintak maaf sebab tak boleh nak return back anything to him. sangat kesian.

part yang lagi menyedihkan bila tengok parents Aya ni, yang sangat supportive. family Aya yang jaga die sampai la saat die mati. adik perempuan dia yang jenis macam tak ambik kisah hal keluarga berubah jadi seorang yang lebih bertanggungjawab. teruskan cita2 Aya yang tak kesampaian.

tiba2 aku fikir2, kalau orang macam tu....die mesti nak sangat peluang untuk berjalan, peluang untuk hidup, peluang untuk luahkan kasih sayang, peluang untuk menangis. tapi aku? dah ada peluang, tapi sia2 kan. so azam aku kali ni, aku akan hargai setiap apa yang aku ade dalam hidup ni. aku takkan sia2 kan apa2 yang ada dekat sekeliling aku. 


dan.... ok, OST lagu ni sangat la best, bukan yang Only Human tu, tapi yang Konayuki. sangat la best. try dengar ekkkkk

aku dengan penuh rasa curiosity nya, terus pergi cari dekat 4shared lagu ni. dengan bantuan kawan aku yang memang tengok cerita ni, aku pon dapat la download lagu Konayuki ni. then tak puas hati takat dengar je buat apa... so, aku pon pergi search lirik lagu ni dalam english punya. woooaahhh so sweet! ini bukan macam lagu korea yang sorry sorry sorry ataupon yang ding ding dong ke apa tu sume k. ni lagu yang rock. 

then aku tak puas hati lagi, aku pon pergi bukak lirik jepun punya, start nyanyi bahasa jepun. wow! nohfee nyanyi jepun? walawehhhh. aku pon tak tahu la asal dengan aku ni. dah gila nak belajar bahasa Sarawak, Sabah. excited tetiba. sighs. 

ok la, apa2 pon, siapa yang belum lagi tengok cerita 1 Liter Of Tears ni, p la tengok. yang dah tengok. ok, good! #aku taw, cerita ni dah lama. aku taw aku lame sebab baru taw crita ni..aku taw..aku taw.. tak yah cakap.


_thank you baca entry nohfee_