my medulla oblongata

Wednesday, December 21, 2011

Lifeless.

SALAM

bila bercerita tentang lesen. aku terdiam. 

"eh, kau amik berapa kali lesen weh?"

ahh aku punya suka la aku nak ambil berapa kali pon. ada aku kesah? 

duduk rumah, makan, tengok tv, goyang kaki, pergi pasar malam, tweet benda merepek adalah diantara perkara lumrah yang aku lakukan kalau musim cuti terlampau. dan paling bagus untuk proses hibernisasi. bak kata jiran aku, duduk rumah ni, kita hanya mem'bear'kan diri kita. oh sungguh kiut perumpamaan kau itu. ye, sekarang ni aku dah jadi bear di rumah.


dalam proses mem'bear'kan diri aku di rumah,syukur alhamdulillah ada jugak rakan aku yang masih prihatin pada aku. jadi dengan itu, mereka dengan baik hatinya menghadiahkan digi easy prepaid!! 

wah *tepuk tangan*. pada yang ada boypren boleh la menggunakan digi easy prepaid ni bukannya apa, panggilan percuma nya kemain lama dari 12 am sampai 6pm. so, bergayut la dengan kawan2 ataupun lagi advantage pada yang ade boypren girlpren ni. segala aktiviti dekat uitm penang, rasanya aku khatam jugak la. dengan reporters kawan2 aku ni. baguih depa ni. 

dan yang paling best duduk rumah ni adalah belajar memasak. dulu aku pandang kuali, nak tak nak je, tapi kalau bab makan.. memang aku orang pertama duduk bersila atas kerusi dulu. dan sekarang bakat mak aku turun ke aku le gamaknye.

amik lesen kereta pon best sebenarnya. kau kena bangun pagi2 dalam pukul 7, terus mandi dan terus pergi dengar ceramah. paling best kalau repeat test berkomputer jpj dan kena bayar 50 henget. kau hado? 

ini membuktikan, kalau kau cerdik mana sekalipun amik medic sekalipun, kalau kau tak study untuk test, tak adanya kau boleh jawab. kau repat la berapa puloh kali pon. 

dan sebenarnya apa yang aku nak tulis dalam blog kali ni?? aku pon tak tahu. mungkin sekadar nak menceriakan suasana blog aku yang dah kusut masam dengan entry seminggu lepas. erm, barangkali dua minggu lepas... 



Tuesday, December 6, 2011

How To Propose a Girl?

SALAM

Bila dah masuk musim2 kahwin, musim2 couple dan tak lupa musim2 break up ni, aku pon tergerak nak update entry pasal cara untuk propose a girl untuk korang jadikan girlfriend. ada sorang kawan aku tanya, like... macam mana nak propose perempuan tu untuk jadi lebih dari seorang kawan?

well, sebenarnya aku pon tak arif sangat. tapi aku perempuan dan aku rasa aku layak share pendapat aku sebagai seoarang perempuan *ececece*. sebenarnya mana2 perempuan pon memang kalau boleh nak la cara hubungan percintaan tu berputik sama macam dalam siri korea yang berpuluh2 episode dalam hard disk diorang tu. tapi, sebenanya perempuan ni berpijak jugak di bumi yang nyata. dorang tahu jejaka2 Malaysia ni tak akan ade nye la nak buat macam dalam siri2 korea tu semua. so, we prefer like these...


1) KAWAN.
sebelum nak menjalinkan apa2 hubungan, akar tunjangnya adalah kawan. be a friend first. kenal dulu perempuan yang korang minat tu macam mana perangai dia? dia ni tak suka apa? dan suka apa? tapi make sure, kenal tu jangan la sampai perempuan tu anggap korang ni best friend dorang sebab perempuan ni kadang2 perasaan die lain sikit. bila dah berkawan terlampau lama, perasaan romantik tu akan hilang. perasaan sayang sebagai kawan adalah perasaan yang berbeza dengan perasaan sayang sebagai kekasih. jadi , guys out there..kalau perempuan tu dah kata die anggap korang sebagai kawan dorang sahaja..she really means it.

duration kawan tu biarlah cukup macam mana korang kenal die, perwatakan dia, apa yang dia suka, apa yang dia tak suka. kalau kena dengan taste korang, make a move. kalau tak, boleh remain as a friend kan?


2) Don't be such a Lurus Guy.
apa tu Lurus Guy?? Lurus Guy ni adalah bila perempuan tu dah bagi hint(s), die still kayu lagi. tak tahu nak buat apa. terus die ubah topik. padahalnye die memang nak pon perempuan tu. tapi die buat bodo je pada setiap hint(s) yang perempuan tu bagi. tak ke rasa membazir kat situ?

 so, grab any chances. kumpul dulu chances yang ada. tapi jangan pegang chances tu lama2 sebab kalau dah lama, perempuan pon reti jugak erti bosan ni tahu? so, bila perempuan tu dah start bagi 2, 3 hints dan korang pon dah sedia untuk get involve in this love story, so make a move!


3) Jealous?? nahh...hold on.
memang la kalau dah suka dekat perempuan tu, kalau tengok je dia even BERCAKAP JE dengan lelaki lain, akan hadir satu gelombang api panas yang datang bergolek2 tunggu nak sambar je dekat lelaki tu.  but wait!!! at the very first place, fikir dulu WHO ARE YOU? WHAT'S YOUR RIGHT? jangan terus kongkong perempuan tu. perempuan ni jenis yang cepat buat penilaian pertama (First Impression). so kalau baru je kawan dah mula kongkong, apa tah lagi bila dah in relationship. confirm perempuan tu reject awal2. 

tapi kan, kalau dah rasa diri sendiri tu tak sanggup nak tahan tahap curiosity sendiri tu. aku faham.. kaum gagah ni kan memang penuh dengan tanda tanya kan? so, kalau dah teringin sangat nak tahu siapa lelaki yang perempuan tu bercakap. tanya je la. tapi jangan tanya marah2 pulak. boleh tanya like..

"eh tu bf u ke?"

or

" eh macam kenal la lelaki tu.. but seriously i lupa. kawan sekuliah kita masa kat diploma dulu ke ek?"



4) Her Problems, Your Problems.
ye la, kalau nak tambat hati perempuan ni, tambat dulu masalah dia. kalau dia tengah ada masalah, try la join sekaki. masa tu la bergunanya ayat2 yang manis ni. bagi je ayat2 manis supaya perempuan ni boleh chill up. kalau boleh tolong, bagi la dia idea untuk dia selesaikan masalah tu. masa tu perempuan dah boleh tersangkut dah dengan lelaki. 


5) Make a Move.
ok, bila dah betul2 kenal. make a move. kalau nak propose jangan la buat benda yang common. cari kreativiti. perempuan ni jenis yang akan ingat moment penting yang berlaku. so make it sweet. cari kelainan? how to make it difference? ok ce try macam ni...


ok then suruh die selesaikan. kalau die blur2 ayam, korang pon boleh la buat mcm ni pulak


nampak tak kat situ? kalau nampak, GOOD. kalau tak nampak, cuba tengok2 lagi apa yang cuba aku sampaikan kat gambar tu...

that is the easiest way for you to say I LOVE YOU to her.  ok fine, aku cilok idea ni dekat tumblr. tapi tak salah pon kalau korang nak try... then cakap dengan girl tu

" I Love You + You Love Me = In relationship... will you..?"



amacam?? ok boleh la try macam ni nanti ye. itu je la kot tips yang aku boleh bagi.. selamat mencuba! *wah dah macam Jalan2 Cari Makan pulak trademark 'selamat mencuba' tu"


let say kalau kena reject, jangan terus tak contact dia. taw. kan korang kawan? so kawan je la... buat macam biase je. kalau korang buat kekok, perempuan tu akan jadi lagi kekok. well actually perempuan ni jenis yang just go with the flow. kalau korang ok, kitorang pon ok je sebenanrnya. chill guys. :)




Monday, December 5, 2011

Entry Rojak. hamiiik ko

SALAM

3 bulan yang buatkan aku tak senang duduk. dok busy buat preparation kakak aku kahwin. oh congrats to my sis! dah kahwin dah dia ni. aku rasa sangat la havoc sebab mungkin kenduri kahwin ni kakak aku punya, so aku rasa macam aku ni orang penting jugak la. tak kesah la kalau orang kata

"eh eh, nama je adik, tapi takde nak menolong langsung.kesian mak dia buat kerja sorang2"

kalau ade la cakap2 macam ni, semoga orang tu dapatlah hidayah. sebab apa yang aku tolong bukan untuk menunjuk2. so chill baby. 

[source : pixelpro]

masa abang ipar aku lepas lafaz akad, aku pulak jadi sebak. *kemain* sebab ye la, lepas ni aku tak boleh nak tidur sebelah kakak aku. ataupon dengar kakak aku cakap "feera, jom main lukis2". haha. so, tinggal lah nanti aku dengan abang aku je yang akan ke hulu ke hilir dengan parents aku. tapi lama2 nanti abang aku pulak naik pelamin, tinggal la aku pulak. lepas tu aku pulak naik pelamin.. eh eh.. jap, dah merepek pulak.

lepas majlis akad petang sabtu, 26th tu, kitorang bertolak ke homestay dekat shah alam. ye la, sedara2 aku ni kan ramai. dan ade yang duduk jauh2. so nak bagi rest sikit, rehat dulu di homestay dekat shah alam yang kakak aku dah sediakan tu. rumah pretty big. tapi seriously aircond bermasalah. hey, macam ni orang sediakan homestay? kesian betul aku tengok. bayar mahal2 kau bagi macam tu je homestay? dengan kau tak sapu rumah tu dulu, kau terus bagi kunci?? memang sh*t sungguh.

malam tu majlis berinai. pihak lelaki datang berkenal-kenalan dengan keluarga sebelah pihak perempuan. kakak aku duduk atas mini pelamin dan salam2 dengan keluarga belah mentua dia. 1st time aku tengok majlis macam ni for real. kitorang yang perempuan2 ni... semua dok kat tangga tengok je.. agak2nye bila pulak turn aku.? ok aku merepek lagi. then esok nye majlis persandingan kakak aku dan abang ipar aku dekat dewan tabung haji. pakaian pengantin pink putih. family..peach. everything runs smoothly. alhamdulillah.

majlis berinai.

next story is MAAF. bukan nak rahsia2. tapi kalau aku bg taw dekat SEMUA ORANG like.. oh WEH AKU DAPAT FAST TRACK UITM WEHHHH. sat lagi ade yang kata aku ni bangga, bongkak, takabbur, belagak. dan aku decided untuk diamkan diri, tak bagi tahu orang lain melainkan orang yang betul2 rapat dengan aku. selebihnya, biar dorang tahu dari mulut ke mulut. tapi bila aku buat macam tu ada jugak bunyi2 kata

"SAMPAI HATI HANG TAK BAGI TAHU AKU" then touching.

weh hang nak aku buat lagu mana weh? tok sah nak buat aku rasa seqeba salah la kan. bukannya aku tak nak bagi tahu, kan aku dah kata, kang satg bila aku bagi taw ampa kata aku riak. haish. pening aihhh.

apa2 pon seriously aku mintak maaf for those yang aku tak bagi tahu. aihh statement retisss pulak aku ni. ok whatever it is, aku mintak maaf sangat2 dekat ampa smua. seriously UiTM Penang is the best la.. sebab mungkin kampus kt penang ni tak besaq mana, tapi aku rasa macam eventhough tak besaq, tapi aku rasa mcm unite la jugak. macam tengok bola ramai2 dekat LP hari tu. siap ade bawak bendera berkibar lagi. memang terbaeeeekk la. 

and kenangan aku dengan kawan2 aku dari sem 1 sampai sem3 seriously sangat2 la bermakna. aku jatuh terduduk ke, aku sedih ke, aku gembira ke, aku bahagia ke, semua dengan kawan2 aku. zaman universiti la bagi aku zaman paling the best, zaman sekolah..errrrrr  =,=



dan dekat uitm penang ni jugak la aku start bercinta. like REALLY falling in love. bila aku pikiaq2 balik, ada hikmah kot aku berpisah dengan dia. yela, kalau kitorang still on sampai sekarang la kan, tak ke rasa macam nanti kitorang akan hadapi hubungancintajarakjauh? kan dah derita disitu? LOL. but seriously to my dearest ex, aku appreciate gila kau sebenarnya. walaupon kadang2 blog aku ni ada jugak dok sarkastik pasal kau, sebenarnya adalah protes kepada aku tak boleh lupakan kau. ada kemungkinan jugak kau adalah first love aku. tu yang susah sangat nak lupakan tu. tapi takpe, aku boleh moving on. dan kau pon boleh teruskan hidup kau.  ada jodoh, kita jumpa lagi alright?

to those lecturers, seriously lecturers best gila. aku masuk university, baru la aku paham betol calculus ni. kalau tak, idokleee teman nak paham dok dekat mrsm dulu.

sorry guys for whatever i have done. we'll meet sooner or later. so chill out dude!