my medulla oblongata

Tuesday, June 5, 2012

Nohfee's Life

SALAM

aku dah makin hari makin addicted nak tulis panjang2 ke dalam blog sejarah aku ni. hari ni, no tips, no whatever that can benefit you if you read this. tapi.......tapi... ah sudah. aku nak berblogging pasal aku.

barangkali aku terlalu memanjakan twitter. aku rasa twitter makin merepek dengan trending2 reality show korea la, nama penyanyi korea la. errrr... bukan aku marah ke artis korea ke apa. oh mereka langsung takde buat salah ke aku. tapi yang buat aku meluat adalah peminat2 hardcore artis2 korea yang tak boleh orang jentik sikit pasal artis kesayangan dorang. sekali orang jentik, habis trending nama dia dekat twitter. ahh noob!

well, dah 3 bulan aku belajar dekat shah alam. kiranya, kalau aku ni masuk plkn, dah kira layak dapat sijil plkn dah ni. satu jangka masa yang sangat lama bila dikira dengan jam mahupun minit apatah lagi saat. tapi sangat sekejap bila dikira dengan minggu ataupun bulan. 


kelas D(perempuan) awesome! -ihsan -amy.



pantang aku bila orang tanya 

"eh feera sem berapa?"

kaki mahu?

barangkali aku terlalu meletakkan high expectation pada  sesuatu yang aku akan dapat. bila dapat, terus jadi macam

"ohh wadda F? dah kenapa lain dari apa yang aku expect?"

tapi tahukah engko orang expect ni adalah benda paling bahaya sekali dalam hubungan cinta? bila engko expect pasangan engko untuk buat sesuatu..tapi end up dengan tak jadi, engko akan rasa kecewa. bila kecewa, engko dah bukakan satu point untuk ianya menjadi punca break up satu masa nanti. ah sudah. kenapa aku berbicara berkenaan cinta lagi? sudah sudah. 

tapi expectation ni penting jugak. bagi aku, aku expect future aku would be better than today. jadi disebabkan expectation aku tu, aku bekerja keras untuk capai expectation yang aku inginkan. 

well, kita boleh expect, tapi yang mengukur tahap buruk dari 'expectation' ni adalah sama ada engko meletakkan over expectation ataupun in moderate mode. betei kan mode expectation. jangan terlalu high, jangan terlalu low.  modesty is the best. 


-ihsan gambar facebook aku-



husnuzon. 

tahu apa itu husnuzon? mengikut kata seorang dari member aku, katanya husnuzon ni adalah bersangka baik. yes. bersangka baik. bersangka baik itu perlu. engko nak jadi seorag yang positif, mulakan dengan husnuzon. kebanyakan couple yang break up pasal cemburu ni kenapa? yes disebabkan kurangnya sikap Husnuzon dalam diri mereka. am i talking about love again? ok ok cuba la bersangka baik sikit ... ni sikit2 duk pikior ke arah lain. think out of the box, but still in the right lane. 

komitmen.

masa zaman diploma aku, aku sangat terikat pada komitmen. dan aku betei betei akan komited pada segala2nya. termasuk cinta. bila terlalu komited pada cinta, bila dah putus, satu rasa serupa fobia datang dalam diri mengatakan 

ahh aku tidak mahu komitmen!

disebabkan hal itu wujud satu hubungan dimana perasaan suka antara lelaki dan perempuan yang terhenti hanya disitu tanpa dilanjutkan ke fasa 'couple'. kenapa? kerana aku tidak sukakan komitmen. jangan salah sangka. komitmen yang aku tidak mahu terlibat adalah komitmen percintaan. selain itu, aku masih komited dengan komitmen kerja aku sebagai timbalan setiausaha *goncang pokok kelapa kuat kuat* PERKA ni.

entah macam mana lah aku boleh jadi salah seorang dari majlis tertinggi perka? padahalnya aku datang annual grand meeting sebab nak makanan free. almaklumlah, budak2 yang tak dapat duit ptptn ni memang sengkek sikit. dengan aku langsung tak pernah ada pengalaman jadi setiausaha. tapi aku tahu, ada hikmah. ada hikmah. look for the positives. bak kata member aku, husnuzon feera husnuzon....


wall of reminder aku


panjang pulak aku membebel. ada apa aku kesah? sebab aku tahu, ramai yang akan skip baca part ni. ahh sudah. aku hanya ingin meluahkan. engko engko di luar sana dibenarkan mengadili aku. tapi bukan didepan aku, tapi dibelakang aku. aku benci orang yang mengadili diri aku dihadapan aku. secara amnya, aku akan bangkang segala benda yang engko engko orang luar sana yang adili di hadapan aku. ada aku kesah?


aku tahu aku degil. aku 20 tahun. masih berdarah panas. lama lama dah suam, aku akan ok.


bye!



Friday, June 1, 2012

Apa Itu 'Friendzone'?

SALAM

hey hey hey feera datang lagi. banyak pulak aku update blog kebelakangan ni. barangkali tension punya pasal. oh tension apa? tension tengok drama jepun barangkali.

aku bedal je panggil dia ni Haruto


ok dah dah. kalau cerita pasal cerita jepun, sampai besok pun belum tentu habis.  tapi kalau cerita tentang Friendzone, mungkin hari ni boleh habis kalau engko orang baca sampai habis. 

so, apa itu Friendzone?

Friendzone adalah keadaan di mana engko orang mengehadkan batasan perasaan engko orang kepada seseorang atas sebab sebab tertentu.

contohnya?

aku tak boleh la suka kat dia sebab dia classmate aku

ha bila engko orang dah sebut perkataan tu, secara tidak langsungnya engko sebenarnya sudah friendzone kan kawan engko tu. faham tak?

kebanyakan orang akan friendzone kategori kategori seperti ini

- Classmate
- Kawan Baik
-Jiran
-Lelaki yang lebih muda dari perempuan tu
-Perempuan yang lebih tua dari lelaki tu
-Pasangan yang tak ada cita-cita
-Lelaki rendah
-Perempuan tinggi lampai
-Perempuan seksi
-Lelaki merokok

kenapa kena friendzone?

well kalau untuk lelaki, jawapan common mereka, 

"aku nak cari yang terbaik untuk jadi ibu kepada anak-anak aku nanti"

kalau perempuan pulak,

"aku nak cari Mr.Perfect!"


how's that?


ok bye!