my medulla oblongata

Monday, December 24, 2012

Cinta atau Penambah Rasa?

Bila kau single, seorang pon tak pandang kau. tapi bila kau dah berpunya. pap! sekelip mata ramai yang cuba mencuba kau. kau tinggalkan mereka yang cuba sailang kau dari dia. tapi kau yakin, pada kesetiaan kau. kata kau, 'kesetiaan aku jangan diuji'. masih berpegang teguh kau pada kata kata tu. kau lupa yang seteguh kata-kata kau, akhirnya lemas juga dalam layanan perasaan.

Datang seorang lagi, cuba menyapa kau. sanggup kau rahsiakan status, agar tidak diketahui. bukan berniat untuk menipu. tapi cuba membiarkan diri kau tenggelam dengan 'love bubble' ciptaan kau sendiri. kau cuba mencari yang lebih baik dari yang sedia ada sehingga lupa pada percaturan yang kau kira tidak mengikat kau dan dia. tiada komitmen kata kau. ah sudah.

kata orang "kalau kau dah ada pasangan, tetapi pada yang sama kau minat pada orang lain, pilih yang kedua, kerana kalau kau betul mencintai yang pertama tak mungkin kau berpaling pada yang kedua".

kata aku "semua itu bullshit". pernah kau dengar "tak cukup"? kau tak dapat apa yang kau nak bersama orang yang kau sayang. pasangan kau tak menghargai kau sebagaimana yang kedua menghargai kau. kau rasa sangat selesa dengan perhatian yang diberikan. tapi kau lupa, itu bukan cinta. tapi itu adalah penambah rasa. yang kedua tu hanyalah sebagai ajinamoto dalam masakan kau. jangan... jangan kau anggap tu cinta.

tiba masa, kau mulai bosan dengan pembawakan Si Kedua. kau mula rasa mual dengan caranya. kau mula menjauhkan diri. teringat pada yang masih menanti. kasihan dia, sudah berapa banyak kali , dia telah kau sakiti?

sudah. jangan sesekali kau mengungkit hal ini. biar ianya cermat disimpan dalam hati. pulang pada si dia yang masih menanti. memang kau nampak jahat menduakan dia dalam diam. tapi sudah kau rasakan penangannya bukan? sekurang-kurangnya kau sudah mengambil iktibar dan tahu dimana silap kau. kata orang ambil yang jernih buang yang keruh.




Friday, December 14, 2012

Dear Diary 1.

punya pening nak letak headline apa. main taram je la. oh ye,
hye bloggers!!!

woaahh i am so not into blogging anymore. ah twitter kau ni dasar perampas. merampas kebahagiaan aku berblogging sejak setahun yang lalu. takpe, aku bahagia sekarang. kehkeh

sebenarnya life dekat shah alam ni tak ada la teruk sangat yang macam aku bayangkan masa sem lepas. kalau semester lepas memang disaster habis. terumbang ambing jugak la hidup aku. dengan nak kejar perka nye lagi, dengan nak belajar nye lagi. memang tunggang langgang. sampai ada satu masa aku rasa give up. atas nasihat kawan aku dok bebel bebel suruh aku bersabar, now here i am!

via tumblr


aku mengambil pendekatan untuk rapat dengan budak2 satu kelas, so takde la aku lifeless sangat. tapi bila dah rapat satu kelas ni, akan ada yang mula ambil kesempatan terhadap kebaikan kau. tak kisahlah sama ada kawan kau sendiri mahupun yang tak pernah2 rapat dengan kau. tapi aku fikir, ini lah peluang aku untuk seize the moment! kalau aku tak buat sekarang, masa masa yang akan datang aku akan menyesal kalau tak buat. tapi.....



bila terlalu banyak kesempatan aku yang mereka ragut, aku seakan2 tak ada masa untuk diri aku sendiri. perihal keluarga toksah cakap la.. memang dah tak balik rumah dah... tiap2 minggu bila parents aku tanya balik tak? aku jawab tak. ahh kalau aku jadi parents aku, memang dah maki anak aku. tak reti nak jaga hati orang tua langsung! tapi, apa boleh buat, tanggungjawab aku tak terlaksan laksana. how about my responsibilities toward my parents? ahh berat otak aku untuk memikirkannya.

kawan kawan dekat uitm penang dah mula takut nak contact aku. kata dorang, takut ganggu masa aku. ahh serba salah dibuatnya. aku yakin, se sibuk sibuk aku ni , mesti akan ada hikmah nya jugak. akan nampak jugak hikmah yang terselindung. aku yakin tu.  

bila imbau balik kenangan aku dekat penang dulu, serius awesome! ada geng aku nak cari pasal dengan orang lain, ada geng back up kalau aku tak lepas nak kenakan orang tu, dan yang paling best, ada 3 4 orang yang aku boleh takrifkan sebagai soulmate aku. ikhlas dengar masalah, bantu dan sabar. i miss us. ahh kau ingat ni mesen masa ke apa? takkan dapat la kau nak kembali ke masa lama balik, walaupun sekarang kau terasa macam bodoh sebab pilih fast track sebab nak lupakan kisah silam kau dengan ex. gila punya kerja!

it's okay feera, u'll find your own trademarks soon. biarkan orang sekeliling kau nak gelakkan kau ke apa, kau teruskan dengan cara kau, kasi upgrade diri kau. kau pandang mereka dengan sebelah mata je nanti. seriously sebelah mata?? SERIOUSLY? yes.


"there're reasons why we met. either a blessing or a lesson."

till then, bye bye.